29 / 03 / 2024

Türkiye'nin TANAP'ta ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma imzalanıyor!

 Türkiye'nin TANAP'ta ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma imzalanıyor!

Türkiye'nin, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma, İstanbul'da bugün törenle imzalanacak. İmza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak...


Türkiye'nin, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma, İstanbul'da bugün törenle imzalanacak.

 

Türkiye'nin, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşma, İstanbul'da bugün törenle imzalanacak.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı imza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hazır bulunacak. İmza töreni, Shangri La Bosphorus Otel'de saat 14.30'da gerçekleştirilecek.


Azerbaycan'ın başkenti Bakü’den 70 kilometre uzaklıkta, Hazar Denizi sahasında bulunan Şahdeniz doğalgaz havzası, 1,4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi konumunda bulunuyor. 


"Şahdeniz 1" adı verilen projeyle halihazırda üretilen doğalgaz Azerbaycan’ın iç tüketiminde kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve Türkiye’ye ihraç ediliyor. Türkiye, yıllık yaklaşık 6.6 milyar metreküplük doğalgazı ithal ediyor.


"Şahdeniz 2" adı verilen yatırım projelerinin tamamlanmasıyla da Avrupa Birliğine doğalgaz sağlanacak.


Dev enerji şirketleri Şahdeniz'de


Şahdeniz doğalgaz sahasındaki rezervler, dünyanın önde gelen enerji firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor. Şahdeniz sahasındaki ortaklık yapısına göre, BP yüzde 28,8, SOCAR yüzde 16,7, Statoil yüzde 15,5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10'ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 9 hisseye sahip bulunuyor.


Şahdeniz’den çıkartılacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru ise Avrupa'nın enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak en önemli projelerden biri olarak görülüyor. Beş yıl içerisinde tamamlanması öngörülen projeye, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan ve Kuzey Irak'ın da gaz tedarikçisi olarak dahil olması planlar dahilinde bulunuyor.


Proje kapsamında, Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapacak.


İlk safhası 2018'de tamamlanması öngörülen projede, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR yüzde 80, BOTAŞ ve TPAO ise yüzde 20 paya sahip. 


Türkiye ve Avrupa bölgesinin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan anlaşmayla, Türkiye’nin hem Şahdeniz konsorsiyumdaki hem de TANAP'taki payının artırılması bekleniyor.


Türkiye için avantajlı dönem


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada, Hazar’daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberleri olduğunu, bugün kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, "Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz" demişti.


AA




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler