28 / 03 / 2024

Türkiye, bu yıl 38 milyon turist bekliyor!

 Türkiye, bu yıl 38 milyon turist bekliyor!

Geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 9,84 artarak 34 milyon 910 bin 98' e ulaştığı Türkiye'ye bu yıl 38 milyon yabancı turistin gelmesi bekleniyor...



Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, AA muhabirine, Türkiye'nin turizm potansiyeli ve 2013 turizm verileri hakkında bilgi verdi.


Gürcün, Türkiye'de geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 9,84 artarak 34 milyon 910 bin 98'e ulaştığı belirterek, bu rakama yurt dışında oturan Türk vatandaşların da eklenmesiyle sayının 39 milyona ulaştığını söyledi.


Geçen yıl döviz geliri açısından da 25 milyar dolar sınırına ulaşıldığını anlatan Gürcün, "Türkiye, her yıl olduğu gibi 2 haneli büyüme rakamını devam ettiriyor" dedi.


Gürcün, bu yıl Türkiye'ye gelecek yabancı ziyaretçi sayısının 38 milyona ulaşmasının beklendiğini bildirerek, yurt dışında yaşayan vatandaşlardan ve yabancı turistten elde edilen turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağını kaydetti.


Gürcün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre, bu yılın ocak ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,81 artarak 1 milyon 146 bin 815 olduğunu söyledi.


Türkiye'ye dışarıdan bakıldığında sadece deniz, güneş, kum turizmi gibi göründüğünü anlatan Gürcün, bunun böyle olmadığını ifade etti.


Türkiye'de turizmin, kültür turizmi ile başladığını anlatan Gürcün, şunları kaydetti:


"Bugün Türkiye'de ciddi şekilde kültür turizmi yapılmakta ama onun ötesinde çarpıcı örnek olarak İstanbul, turist sayısı bakımından 10 milyon sınırını aştı. Bunun en önemli sebebi de aldığı kongrelerdir. Yani 500 kişi üzeri kongrelerde İstanbul, 2013 yılında dünya birincisi olarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Kongre ve benzeri turizm çeşitliliğinde sektörümüz ciddi çalışma yapıyor. Bu çerçevede de Türkiye, istikrarlı yükselişini sürdürecek."


AA