25 / 04 / 2024

Sena Kaleli İznik Gölü imar planı değişikliğine tepki gösterdi!

 Sena Kaleli İznik Gölü imar planı değişikliğine tepki gösterdi!

İznik Gölü çevresini sanayi tesisi kurmaya açan imar planı değişikliğine tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili, Parti Meclisi ve Çevre Komisyonu Üyesi Sena Kaleli, "2. Cargill vakasıyla karşı karşıyayız" dedi.



Türkiye'nin beşinci, Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü doğal SİT alanı konumunda olmasına rağmen, yapılan plan değişikliğiyle göl havzası sınırlarında kağıt fabrikası yapılması yolu açıldı. CHP Bursa Milletvekili, Parti Meclisi ve Çevre Komisyonu Üyesi Sena Kaleli, plan değişikliğiyle ağır sanayi hariç, bölgenin her türlü sanayi tesisinin kurulmasına açık hale getirildiğini belirterek, "Plan değişikliğinin uygulanması halinde Bursa, çevre açısından telafisi olmayan, tahribat meydana getiren, toprağını, suyunu ve havasını kirleten, birinci sınıf tarım arazisinin üzerine kurulu 2. bir 'Cargill' vakasıyla karşı karşıya kalacak" dedi. 


ALBAYRAKLAR İÇİN Mİ?'

İznik Gölü Çevre Planı'nda yapılan değişiklikle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından cevaplanması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Sena Kaleli, "Hangi kamu yaran ya da hangi gerekçe doğrultusunda İznik Gölü Çevre Planı'nda değişikliğe gidilmiştir? İznik Gölü Çevre Planı değişikliği talebi Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş. tarafından mı talep edilmiştir? Yapılan değişiklikle 275 bin metrekarelik alana, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş. tarafından 174 bin ton kapasiteli kâğıt imalatı fabrikasının kurulacağı doğru mudur?" diye sordu.


TAHRİBAT BÜYÜK OLUR

Soru önergesinde, İznik Gölü Çevre Planı'nda değişiklik yapılmadan ÇED raporunun hazırlanıp Bakanlığa sunulduğunu iddia eden Kaleli, yüksek miktarda su gerektiren kâğıt imalatı için kurulması planlanan fabrikanın İznik Gölü hinterlandında yaratacağı çevre ve doğa tahribatının da hesaplanmadığını belirterek, "Bu sorumluluğun altında kimlerin imzası vardır? Bursa kamuoyu tarafından ikinci Cargill vakası olarak adlandınlan ve yargıya da taşınan bu karann geri alınmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?" dedi. 


Yeni Dönem