29 / 03 / 2024

İşte Avrasya Tüneli’nin 2017 geçiş ücretleri!

İşte Avrasya Tüneli’nin 2017 geçiş ücretleri!

Bugün saat 07.00 itibarıyla geçişlerin başladığı Avrasya Tüneli’nde 2017’de alınacak geçiş ücretinin, 1 Ocak’taki kur baz alınarak yıl boyunca sabit kalacağı belirlendi.rn


İstanbul trafiğinin rahatlamasına önemli katkıda bulunması beklenen Avrasya Tüneli, bugün araç trafiğine açılıyor. Tüneli inşa eden Yapı Merkezi ile Güney Koreli SK E  E&C şirketinin ortak kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ), 25 yıl tüneli işlettikten sonra devlete devredecek.




Otomobillerden 4 dolar, minibüslerden ise 6 dolar geçiş ücreti alınacak. Bu ücretlere yüzde 18 oranında da KDV ilave edilecek. Tünelde bu yılın sonuna kadar otomobiller için geçiş ücreti her iki yönde 15 lira olarak uygulanacak.




Dünkü açılışın ardından Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 1 Ocak 2017 tarihindeki dolar kuru dikkate alınarak, 3.50 lira olduğu baz alınırsa, otomobillerden 16.5 lira, minibüslerden de 21.5 lira geçiş ücreti alınacağını söylemişti.




KUR YÜKSELİRSE VATANDAŞIN LEHİNE AMA


Bu gerçekleşirse, döviz kuru yükseldiği takdirde vatandaşın lehine bir durum ortaya çıkaracak. Kur 3.70 liraya da çıksa vatandaş yıl boyunca 3.50 liralık kur üzerinden ödeme yapacak.




Vatandaş her geçişte 1 lira kâr edecek; 17.5 lira yerine, 16.5 lira ödeyecek. Ancak, kur yıl içinde düştüğü takdirde sistem vatandaşın aleyhine işleyecek. Dolar kurundaki hızlı yükselme eylül ayında başladı. O tarihe kadar 2.75-2.95 arasında seyreden dolar kuru, eylülden itibaren artarak bugünkü seviyelere ulaştı.




Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017 yılı için ortalama dolar kuru 3.13 TL olarak öngörüldü. OVP’deki bu hedefin gerçekleşebilmesi için dolar kurunun gelecek yılın ilk aylarından itibaren 3 TL seviyelerine çekilmesi gerekiyor.




Bu durumda, geçiş ücreti yılbaşındaki kura endekslendiğinde, kurdaki her 10 kuruşluk düşüşe karşılık vatandaş geçiş ücretlerinde 50 kuruş daha fazla ödemiş olacak. Kurda bu şekilde hızlı bir düşüş yaşanması durumunda geçiş ücretlerinin yeniden revizyonu konusunda taleplerin gelmesi bekleniyor.




GİRİŞE GELİP GERİ DÖNDÜLER


Açıldığını düşünüp Avrasya Tüneli’ne gelen sürücülerin bir kısmı, kapalı olduğunu görünce şaşkınlık yaşadı. Girişinde bulunan ve trafiğe yarın saat 07.00’de açılacağını duyuran ışıklı uyarı levhası bile bazı sürücüleri tünelden geçiş çabasından vazgeçiremedi. Bir kişi de Adana’dan geldiğini ve Avrasya Tüneli’ni görmek için taksi tuttuğunu söyledi.




YILBAŞINA KADAR 15 TL




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretinin yılbaşına kadar 15 TL olacağını açıklamıştı.




GÜNDE 68 BİNDEN FAZLA ARAÇ GEÇERSE DEVLET KAZANACAK


Bakan Arslan, devletin Avrasya Tüneli’nde yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi verdiğini, bunun da günlük 68 bin 500 araç anlamına geldiğini söyledi.




Arslan, tahminlerinin, tüneli günde 100-120 bin aracın kullanacağı şeklinde olduğunu vurgularken, tünelden geçen araç sayısı günlük 68 bin 500’ü geçtiği takdirde, aşan kısımdan elde edilen gelirin yüzde 30’unun devlete aktarılacağını ifade etti.






Habertürk