29 / 03 / 2024

İstanbul'da 3.5 milyon metrekare ofis stoğu bulunuyor!

 İstanbul'da 3.5 milyon metrekare ofis stoğu bulunuyor!

Şu anda 3.5 milyon metrekare ofis stoğu bulunan İstanbul'da 3 milyon metrekare daha stok oluşacak. İstanbul Finans Merkezi, 1 milyon metrekareyle Anadolu ile Avrupa arasındaki farkı da azaltacak...



Şu anda 3.5 milyon metrekare ofis stoğu bulunan İstanbul'da 3 milyon metrekare daha stok oluşacak. İstanbul Finans Merkezi, 1 milyon metrekareyle Anadolu ile Avrupa arasındaki farkı da azaltacak.


Yeni bölgelerde talep artacak 


RAPORDA merkezi iş alanı kavramının, bu yeni gelişen projelerle şehrin değişik merkezlerine de kayacağına işaret ediliyor. Rapora göre, ofis piyasasında yıldızı yeni parlayan Kağıthane-Seyrantepe ve Kartal-Maltepe bölgelerinde talep artışı olması bekleniyor. Maslak hattının ise, İstanbul'un MİA alanı olarak gelişimini devam ettirmesi, ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor. Geliştiricileri tarafından çoğunlukla kiralanması amacı ile yapılan projelerin bir kısmında, son dönemde satış opsiyonun da olduğu raporda dikkat çekiyor. 


İstanbul'da ofis projeleri hız kazanıyor. Şu anda 3.5 milyon metrekare ofisin bulunduğu İstanbul'da stoğun, yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan projelerle birlikte 3 yıl içinde 6.5 milyon metrekareye çıkması bekleniyor. Ofis stoğunun artmasında en büyük etken ise İstanbul Finans Merkezi'nde inşa edilecek yaklaşık 1 milyon metrekarelik ofis alanı olacak. 


15 dolardan başlıyor 


Eva Gayrimenkul Değerleme'nin İstanbul Ofis Piyasası Sektör Raporu'na göre, LeventEtiler bölgesi Avrupa yakasının lokomotifi olurken, Anadolu yakasında Altunizade ve Ümraniye Kozyatağı dikkat çekecek. Yıldızı yeni parlayan Kağıthane-Seyrantepe ve Kartal-Maltepe'de ise talep artışı bekleniyor. 


İstanbul'da ofis piyasasının durumunu ortaya koymak amacıyla hazırlanan raporda, Avrupa yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Levent-Etiler-Maslak aksı olduğu görülüyor. Bölge aynı zamanda, en yüksek birim kira değerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Batı bölgesi olarak tanımlanan Havaalanı Bölgesi, Güneşli ve Halkalı'da yer alan ofislerin ise, Avrupa yakasında en düşük birim kira değerlerine sahip olduğu ortaya çıkıyor. 


Rapora göre genel olarak Avrupa yakasında A sınıfı ofislerde istisnalar olmakla birlikte ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri metrekare başına aylık 15-33 dolar civarında. Fiyatlar bazı özel proje ve binalarda 45 dolara çıkabiliyor. B sınıfı ofislerde ise, en düşük fiyatlar Havaalanı Batı Bölgesi'nde görülüyor. Bu bölgede ağırlıklı ortalamada aylık kiralar 8-10 dolar civarında seyrediyor. Maslak bölgesi ise, B sınıfı ofislerde 18-20 dolarlık değere sahip. 


Altunizade'de doluluk yüksek


RAPORDA, Anadolu yakası nın A sınıfı ofislerde en yüksek RAPORDA, Anadolu yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Altunizade olduğu belirtilirken, en yüksek birim kıra değerinin ise Ümraniye ve Kadıköy-Kozyatağı Bölgesinde olduğuna dikkat çekiliyor. Kartal-Maltepe ise,en düşük ofis kira değerine sahip ama gelişmekte olan bölge olarak raporda yer alıyor. 


Anadolu yakasında A sınıfı ofislerde ağırlıklı ortalama kira değeri Ümraniye ve Kozyatağı bölgesinde 20-30 dolar arasında ancak Avrupa yakasının fiyatlarının altında seyrediyor. Anadolu yakasında B sınıfı ofislerde ise, ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değen en duşuk 11-15 dolar arasında. 


Vatan Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler