19 / 04 / 2024

Ferit Şahenk ve Murat Ülker, dev satın almalarla yıla damga vurdu!

 Ferit Şahenk ve Murat Ülker, dev satın almalarla yıla damga vurdu!

Ferit Şahenk ve Murat Ülker, yeni satın almalarla 2013’te şirketlerini daha da büyüttüler. Şahenk, yerli-yabancı 12, Ülker de 10 şirkete ortak oldu ya da satın aldı.




Türkiye’nin en zenginlerinden Ferit Şahenk ve Murat Ülker, yeni satın almalarla 2013’te şirketlerini daha da büyüttüler. Şahenk, yerli-yabancı 12, Ülker de 10 şirkete ortak oldu ya da satın aldı. Sözkonusu dönemde Şahenk sadece Salıpazarı için 702 milyon dolar ödedi. Ülker ise satın almalara 845 milyon dolar harcadı.


TÜRK milyarderler listesinin en üst sıralarında yer alan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, yaptıkları satın almalarla 2013 yılına damga vurdu. Ferit Şahenk geçen yıl 12, Murat Ülker ise 10 şirkete ortak oldu ya da satın aldı. Ernest and Young kaynaklarından elde edilen verilere göre, 3.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes tarafından en zengin Türk milyarder seçilen Ferit Şahenk, geçen yıl 12 şirketi daha bünyesine kattı. 


YEME-İÇMEDE ATAĞA KALKTI 


İşlemlerden bir tek işletme hakkını 702 milyon dolara devraldığı Salıpazarı Kruvaziyer Limanı’nın bedeli açıklanırken, diğer 11 satın alma işleminin değeri açıklanmadı. Doğuş Holding, Group 29’un yüzde 75 hissesini, Hırvat Adriatic Croatia International (ACI) Grubu’nun yüzde 6,92’sini, Lacivert Restoranları’nın yüzde 75’ini aldı.


DUBAİLİ REIDIN’E DE ORTAK OLDU


Maçakızı Bodrum’un yüzde 60’ını, MedMarinas’ın yüzde 51’ini, Mezzaluna’nın yüzde 70’ini, Pozitif Grubu’n yüzde 80’inini, Sele İstanbul Grubu’nun yüzde 51’ini, Vita Golf Park Resort’un yüzde 100’ünü, Tankerkomerc’in ise çoğunluk hissesini satın aldı. Doğuş, Dubai merkezli emlak veri şirketi Reidin’e de ortak. Hisse oranı açıklanmadı. 


845 MİLYON DOLARI BULDU 


3.1 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes tarafından hazırlanan Türk milyarderler listesinin üçüncü sırasında yer alan Murat Ülker ise 2013’te 10 şirkete ortak oldu ya da satın aldı. Yıldız Holding, Gözde Girişim Sermayesi ve Şok Süpermarketleri, 4’ü yiyecek ve içecek, 3’ü imalat, 3’ü de perakende alanında faaliyet gösteren şirketlerle anlaşmaya gitti. Murat Ülker’in bağlı olduğu şirketlerin yaptığı satın almalardan açıklananların tutarı 845 milyon doları buldu. 


3.4 MİLYARLA ZİRVEDE


Forbes dergisinin 2013 yılında açıkladığı rakamlara göre; Ferit Şahenk, 3 milyar 400 milyon dolarla Türkiye’nin en zengin işadamı unvanını aldı. 


ÜÇÜNCÜ SIRADA


Aynı listede Murat Ülker de, 3.1 milyar dolarlık servetiyle FİBA Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’le birlikte üçüncü sırayı paylaşıyor. 


ÇİKOLATA PAZARINDA ZİRVEYE OYNUYOR


YILDIZ Holding Adapazarı Şeker Fabrikası’nın yüzde 98,8’ini 91,2 milyon dolara, ABD’li DeMet’s Candy’nin yüzde 100’ünü 221 milyon dolara, Aytaç Et’in yüzde 75’ini ise 77 milyon dolara aldı. Holding, ekmekçi Uno’nun da yüzde 50’sine ortak. ama söz konusu satın almanın değeri açıklanmadı.


ŞAHENK’İN ÜNÜ CAPRI ADASI’NA KADAR UZANDI


FERİT Şahenk, İtalya’nın Akdeniz’deki gözde tatil merkezi Capri Adası’nın en lüks oteli Capri Palace’ın yüzde 51’ini satın alarak dikkat çekti. Şahenk’in hedefi dünya jet setinin akın ettiği bu adaya Türk yeme içme markalarını taşımak. Capri Palace’ın en ucuz odası 500 euro...


Akşam