28 / 03 / 2024

Ev sahibi kirayı ne kadar arttırabilir?

Ev sahibi kirayı ne kadar arttırabilir?

Kira aile bütçesinde önemli bir gider ve her yıl artıyor. Peki Ev sahibi kirayı ne kadar arttırabilir? Kira artışı ne kadar olmalı? diye merak ediliyor. İşte detaylar...


Türkiye'de 18 milyon kişi kiralık konutlarda yaşıyor. Kira en büyük gider. Dolayısıyla her yıl yapılan artışlar da bir o kadar önemli. Peki yasaya göre ev sahibi ne kadar kira artışı yapabilir? İşyerlerinde durum ne? İşte detayları.. 


Kira aile bütçesinde önemli bir gider ve her yıl artıyor. Peki ne kadar? Artışın ne kadar olacağı hep kafa karıştırıyor. Sebebi 1 Temmuz 2012'de yayımlanan yeni Borçlar Kanunu. Bu yasanın 344'üncü maddesinde konut için kira artışının İstatistik Kurumu'nun (TÜÎK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE'yi tüketici enflasyonu olan TÜFE ile karıştırmayın! 


KARMAŞAYI YARGITAY GİDERDİ 

Borçlar Kanunu'nda kira artışının bir önceki yılın ÜFE'sini geçemeyeceği yazıyor. Ancak Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi'nin aldığı bir kararda, artışın son 12 aylık ÜFE ortalamasına göre yapüabileceğine hükmedildi. Emsal karara göre; kira kontratı yeni bitenler veya bitecek olanlar son 12 aylık ÜFE'ye bakacak. Nisan itibarıyla bu oran yüzde 6.9. Yani ev sahibi, 1000 liralık kirayı en fazla 1069 lira yapabilir. 


BİR İSTİSNASI BULUNUYOR 

ÜFE'nin üzerinde yapılan zamma karşılık mahkeme yolu açık. Dava açan da kazanıyor. Kira artışında ÜFE'nin aşılacağı bir istisna var. Eğer kiracı 5 yıl ve daha uzun süre aynı evde oturuyorsa, mülk sahibi kirayı piyasa şartlarına göre güncelleme hakkına sahip Yıllık kira artışları sözleşmelere serbestçe yazılabiliyor. Bu durumda zam yine yasal artış oranını geçemez. Emlakçılar ve mülk sahipleri bu konuda yanılabiliyor.


İŞYERİ İÇİN 2020'YE 


 Ev sahibi kirayı ne kadar arttırabilir?



İşyeri kira artışı da en çok merak edilen konular arasında. Bununla ilgili Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak şunları söyledi: "Borçlar Kanunu'ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılına ertelendi. Bu durumda, mülk sahibi ile kiracı esnaf veya şirket uzlaşarak bir kira artış oranı belirleyecek. Yani ÜFE'ye göre artış işyerleri için şimdilik geçerli değil. Kirayı piyasa belirler." 


EĞLENCELİ AVM OLSUN 


Ev sahibi kirayı ne kadar arttırabilir?



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ev sahipliğinde 'Türkiye Alışveriş Merkezi (AVM) Tüketici Algı Araştırması' açıklandı. Rapora göre, perakende ile eğlenceyi birleştiren konseptler önem kazanıyor. AVM ziyaretçilerinin yüzde 36'sı ayda en az bir kez sinemaya gidiyor. AVM'lerden en çok giyim ve ayakkabı satın alınıyor. Ziyaretler sosyal medyaya dayalı olarak da gerçekleştiriliyor.



Posta