28 / 03 / 2024

Elektrik faturaları neden yüksek geldi?

Elektrik faturaları neden yüksek geldi?

Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, diskli mekanik sayaçların; cep telefonu şarjı, yangın alarmı, gaz dedektörü gibi son derece düşük miktarlardaki tüketimleri ölçemediğine işaret ederek, “Mekanik sayaçlarda disk var" dedi.


Elektrikte, faturaları ‘elektronik sayaç’ların hassas ölçümü de artırdı. Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, önceki yıllarda tüm aboneler tarafından kullanılan diskli mekanik sayaçların; cep telefonu şarjı, yangın alarmı, gaz dedektörü gibi son derece düşük miktarlardaki tüketimleri ölçemediğine işaret ederek, “Mekanik sayaçlarda disk var. Diskin, çarkı döndürmesi, çarkın da tüketimi ölçen numaratörü attırması gerekiyor. Mekanik sayaçlar, düşük gerilimde çalışan cihazların ölçümümü yapamıyor. Oysa yeni elektronik sayaçlar, bu tüketimleri de ölçüyor. Doğal olarak bu tüketimler de faturaya yansıyor” dedi.


Doğan, Türkiye’de 37 milyon dolayında elektrik abonesi bulunduğunu belirterek, “Elektrikte, rakam düşük, çarpan büyüktür. Tüketimde, her 1 TL’lik yeni artış, aylık 37 milyon TL’ye denk düşer” dedi. Ankara’da enerji yönetiminden alınan bilgiye göre Türkiye’de 11-12 milyon dolayında elektronik sayaç bulunuyor.



HaberTürk