16 / 04 / 2024

Ekol Lojistik İran'a 20 milyon Euro'luk yatırım yapacak!

Ekol Lojistik İran'a 20 milyon Euro'luk yatırım yapacak!

Ahmet Musul, 1990 yılında sıfır sermaye ile kurduğu ve bugün 650 milyon Euro cirolu bir şirket haline getirdiği Ekol Lojistik'i yurtdışında büyütmeye hazırlanıyor.


Ahmet Musul, 1990 yılında sıfır sermaye ile kurduğu ve bugün 650 milyon Euro cirolu bir şirket haline getirdiği Ekol Lojistik'i yurtdışında büyütmeye hazırlanıyor. 2017'de Türkiye'de yüzde 15, yurtdışında ise yüzde 80'lik büyüme planlayan Ekol Lojistik, 2019'da 1,5 milyar Euro ciroya ulaşmayı hedefliyor. Yine hedef bu süre içinde cironun yansını yurtdışı işlerden sağlamak. 


Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul'un verdiği bilgiye göre, şirketin faaliyet gösterdiği ülke sayısının 2018 sonuna kadar 14'ten 38'e çıkarılması hedefleniyor. Şirket. Doğu Avnıpa ve Balkanların dışında Akdeniz, Adriyatik, Karadeniz ve Hazar'a kıyısı olan tüm ülkelerde kendi yapılanmasını kurmayı planlıyor. 


İRAN'A HIZLI GİRİYOR 


Ekol Lojistik, bu açıdan ilk adımını İran'da attı. İran'da 20 milyon Euro'luk yatırımla bir lojistik tesisinin inşaatını yapan şirket, Temmuz 2017'de bu tesisi açmayı planlıyor. Yaklaşık 65 

bin metrekarelik bir arsa üzerinde kurulan merkezin ilk bölümünün 2017 yılının ilk yarısında hizmete sunulması hedefleniyor. 


Slovakya, Slovenya, Hırvatistan, Rusya, Kazakistan ve Fas pazarlarına da girmeyi düşünen Ekol Lojistik, yurtdışı yapılanması için ilk aşamada 10 milyon Euro civarında yatırım planlıyor.


Ekol Lojistik, önümüzdeki yıl Türkiye'deki yatırımlarına da devam edecek. 2017'de sadece araç yenileme ve yeni filo için 40 milyon Euro civarında yatırım planlanıyor. Aksaray'da 20 bin metrekare üzerine depo inşaatına başlayan şirket, bu depo için 2017'de 10 milyon Euro harcayacak. 


Ekol Lojistik, 2017 yılında yurtiçinde ve yurtdışında 100 milyon Euro'nuıı üzerinde yatının yapmayı planlıyor. Şirket, yurtdışında yüzde 80'lik büyüme hedefliyor ve 2018 sonuna kadar bulunduğu ülke sayısını 38'e çıkarmak istiyor. Ekol Lojistik Yönetün Kurulu Başkam Ahmet Musul, "Özellikle (ran pazarma odaklanıyoruz. 

Bu ülkede 20 milyon Euro'luk yatırım yapıyoruz" diye konuşuyor. 


E-TİCARET YATIRIMI 


Şirketin diğer önemli depo yatınım ise Gebze/Şekerpınar'da yer alıyor. Ahmet Musul, iç donanımları ve otomasyonlarıyla birlikte Şekerpınar'daki toplam yatırımın 120 milyon Euro'yu bulacağını söylüyor. Musul, "E-ticaretteki büyümeye adapte olmak için yatırım yapıyoruz. Kademeli olarak yapacağımız yatıranda sadece 2017'de 20 milyon Euro harcayacağız. 210 bin metrekarelik kapalı alana sahip bu depo Türkiye'nin en büyük kapalı deposu olacak" diyor. 


Çalışanlar Ekol'e ortak olacak 


Ahmet Musul, şirketin sürdürülebilir olması için farklı bir model üzerinde çalışıyor. Şirketin miras olarak kalmaması için tüm hisselere şirketin kendisinin sahip olacağı bir model oluşturmaya çalıştığını söyleyen Musul, sözlerine şöyle devam ediyor: "Hisseyi tüzel veya gerçek kişiye verdiğinizde miras bırakılmasına engel olamıyorsunuz. Türkiye'de ise bir şirket ancak kendisinin yüzde 10 hissesine sahip olabiliyor. Benim yapacağım modelde şirketin kârının yüzde 30ü çalışanların pozisyonlarına göre dağıtılacak, geri kalanı sermaye olarak kullanılacak. Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemeler buna izin vermediği için Hollanda'da bir vakıf kurduk. 20l8'de çalışmaları tamamlayıp 2019'da hisseleri tamamen devretmeyi planlıyorum." 


Ekonomist 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura