20 / 04 / 2024

Ege'de de konut kampanyası başlatılmalı!

Ege'de de konut kampanyası başlatılmalı!

Hürriyet Ege Gazetesi köşe yazarı olan Mete Tamer Onur bugünkü yazısında Emlak Konut GYO ve GYODER tarafından gerçekleştirilen konut kampanyasını değerlendirdi ve Ege'de de kampanya başlatılması gerektiğini söyledi.


İlk başta 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektöründe olası bir durgunluğun önüne geçmek için kampanya başlatıldı. Ağustos'ta önce Emlak Konut GYO ardından da Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) başlattığı kampanya ile 120 ay vade 0.7 faiz oranıyla binlerce ev satıldı. Yine 1 Şubat'ta Emlak Konut GYO önderliğinde yeni kampanya seferberliği başladı. Özel sektör de destek verdi. 60 ayda 0 faiz, 120 ayda yüzde 0.45.240 ayda ise yüzde 0.79 faizle 40 binden fazla konut satışa çıktı. 


EGE'NİN ŞANINA YAKIŞSIN 

Malum, Emlak Konut GYO'nun şu an Denizli haricinde Ege'de projesi yok. Dolayısıyla bu kampanyalar daha çok İstanbul ve Ankara'da konut alma planı yapanları yalandan ilgilendiriyor. Daha önce de yazmıştım, yine tekrarlıyorum. Geçen yıl yüzde 7'lik büyümeyle 201 bin 187 konutun satıldığı Ege'de gayrimenkul sektörünün aktörlerinin de artık bölgenin şanına yakışır kampanya başlatması şart. Bu tıp kampanya hem sektörde hareketlilik yaratır, hem de piyasalara güven gelir Firma ve sektör STK'larının bunun öncülüğünü yapması umuduyla... 


GÖZLER FAİZLERDE 

ŞUBATIN ilk haftasında ekonominin dinamosu konumunda olan gayrimenkul sektörüne müjdeler geldi. Onları da unutmamak gerek. Konutta KDV oranları yemden belirlendi. Yüzde 8 KDV yüzde l'e. yüzde 18 KDV yüzde 8'e düştü. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ve kat karşılığı sözleşmelerine ait damga vergisi oram da sıfırlandı. Daha önce yaklaşık yüzde 1 oranında damga vergisi ödeniyordu. Müteahhitler, KDV iadesini almak için de 1 yü beklemeyecek. Mart'ta sona erecek KDV indirimde ise süre uzadı. Yeni düzenlemelerle fiyatların yüzde 10 düşmesi bekleniyor. Tapu harcı yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4 olarak uygulanıyordu. Maliye Bakam Naci Ağbal bununla ilgili indirim olacağını müjdeledi. Umarız bir güzel haber de konut kredilerinde yaşanır.



Hürriyet Ege




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri