29 / 03 / 2024

Cam Sanat Merkezi Polonezköy’de hizmete açıldı!

 Cam Sanat Merkezi Polonezköy’de hizmete açıldı!

“Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma Ve Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında Polonezköy ’ de kurulan “Cam Sanat Merkezi” İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ nun katılımıyla açıldı...



Beykoz’un yüzlerce yıllık camcılık geleneğini yeniden canlandırmak üzere  başlatılan “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma Ve Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında Polonezköy’de kurulan “Cam Sanat Merkezi” İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun  katılımıyla açıldı.  


Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın  birlikte yürüttüğü “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma Ve Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında ilçenin tarihi ve turistik yerleşimlerinden Polonezköy’de bir “Cam Sanat Merkezi” kuruldu. 


Turistlere Cam Sanatı Tanıtılacak  


İlçenin yüzlerce yıllık camcılık geleneğini yeniden canlandırmak, turizm ve ekonomiye kazandırmayı amaçlayan projenin ilk ayağında 100 kursiyer eğitime alındı.  


İSTKA’dan alınan 360 bin TL’lik hibe kapsamında kurulan “Cam Sanat Merkezi”nde ise cam sanatını yaşatacak yeni ustalar yetiştirilecek, turistlere geleneksel el işi cam ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılacak. 


Turizme katkı sunacak Cam Sanat Merkezi’nin açılışına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu, Polonya İstanbul Baş Konsolosu Miroslaw Stawski, Malpler Fahri Konsolosu Nihat Boytüzün, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ilçe protokolü, muhtarlar, kursiyerler ve ilçe sakinleri katıldı. 


Vali Mutlu: “Beykozluları Miraslarına Sahip Çıktıkları İçin Kutluyorum”

Açılışta kültürel değerlerin korunması gerektiğine dikkat çeken İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu şunları söyledi: “Beykoz’un kültür ve tarih mirasına sahip çıkan böylesi önemli bir projeyi gerçekleştiren sayın kaymakam ve belediye başkanını yürekten kutluyorum. Bu miras hepimizin ortak mirasıdır. Bu mirası  iyi korumamız ve geleceğe taşımamız lazım. Övündüğümüz değerlerden bir tanesi de İstanbul kültürüdür. Bu kültürü geliştirerek gelecek nesillere taşımamız gerekir ki Beykoz bu kültürün önemli merkezlerinden biridir. Beykoz’un kültür ve sanat mirasını camcılığı insanların geçim kaynağı haline getirirken şehrin turizmine katkı sunarak zenginleştirmek de gerekiyor. Bu merkezin cam işçiliğinin önemli merkezlerinden bir olmasını diliyorum. Beykozluları, kaymakamımızı ve belediye başkanımızı miraslarına sahip çıktıkları için kutluyor ve proje kapsamında hayırlı üretimler diliyorum.” 


Kaymakam Erdoğan: “Cam Vadisi Kurulacak” 


Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan da projeyle Paşabahçe Cam Fabrikası’nın  kapanmasıyla ilçede yok olmaya doğru giden camcılığın yeniden canlanmasını amaçladıklarını söyledi. Projeyle ilgili bilgi veren Erdoğan: “Beykoz camcılığı yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip. Bu projeyle camcılığı turizmle yeniden canlandırmak istedik ve ilk etapta 100 kursiyere eğitim verdik. Yetenekli olan 13 kişiyi yakında İtalya’nın Murano Adası’na gönderiyoruz. Orada cam ustalarından bir hafta eğitim alacaklar. Polonezköy’ün ardından ilçenin diğer turistik mahallelerinden Anadolukavağı ve Riva’da da shoowromlar açacağız. Polonezköy ve Cumhuriyetköy arasındaki bölge de ‘Cam Vadisi’ne dönüşecek. Kültürel el sanatlarının turizm ve ekonomiye katılımını önemsiyoruz. Almanya’daki Glasdorf’un bir benzerini Beykoz’da kuracağız. Böylece hem geleneksel cam sanatı yaşatılacak hem de turizme kazandırılacak” dedi. 


Başkan Çelikbilek: “2014 Camın Diriliş Yılı Olacak”  


Beykoz Camı’nın dünyada tanındığını söyleyen Başkan Yücel Çelikbilek ise Kaymakamlığımızın ciddi gayretleri, İSTKA’nın desteği ve bizim de katkımızla ortak bir adım attık. Bu adımla Beykoz Camın başkenti olma yolunda ciddi kazanımlar elde edecek. Polonezköy bizim dışa açılan kapımızdır. Bu merkezi açmakla camı turizme kazandırıyor, turistlerin Beykoz camını görmeleri ve algılamalarını sağlıyoruz. Yerel yönetimin öncülüğünde, cam sanatçıları ve iş adamlarının katkılarıyla ilçede camı tekrar diriltmek ve farklı noktalara getirmek gerekiyor. Bu toprağın genlerinde cam var. Belediye olarak ciddi kararlar aldık. İlçenin girişlerini dev cam figürlerle süsleyeceğiz. Meclisimizde aldığımız bir kararla Beykoz’daki sosyal tesislerde cam ürünlerin kullanımını öneriyoruz.  Cama Beykoz’u tekrar farklı bir kazanıma getirmek gerekiyor.  2014 ve takip eden yıllar camın diriliş yılı olacak” şeklinde konuştu. 


Polonezköy Muhtarı Frederik Nowicki de köye ve turizme yapılan yatırım için ilçe kaymakamı Süleyman Erdoğan ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkür etti.


Kaymakam Süleyman Erdoğan ve Başkanı Yücel Çelikbilek Vali Mutlu’ya günün anısına el yapımı cam ürünler hediye ettiler. 

Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Avni Mutlu, Kaymakam Süleyman Erdoğan ve Başkan Yücel Çelikbilek merkezin açılış kurdelesini kestiler. Ardından merkezi gezen Vali Mutlu kursiyerlerle sohbet etti, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı ve kursiyerlerle birlikte cam boncuk yaptı. 


Buradaki açılışın ardından Cumhuriyetköy Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Öğretmen Lisesi’ni ziyaret eden Vali Mutlu, Kaymakam Erdoğan ve Başkan Çelikbilek, öğrencilerle sohbet ettiler ve okulun eksikleri hakkında bilgi aldılar. Cumhuriyet Köy’de köy kahvesi ve aile sağlığı merkezi de ziyaret edildi.  

 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler