23 / 04 / 2024

Bina güçlendirmede yeni proje geliştirildi!

 Bina güçlendirmede yeni proje geliştirildi!

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Avşar, binalardaki yetersiz kolon-kiriş birleşim bölgelerini bağlanarak güçlendirilebilmesi konusunda proje geliştirdi...



Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Avşar, özellikle 2000 yılından önce yapılan binalardaki yetersiz kolon-kiriş birleşim bölgelerinin dıştan çapraz çelik çubuklar bağlanarak güçlendirilebilmesi konusunda proje geliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılının Türkiye açısından önemli bir yıl olduğunu, bu dönemde 2 büyük deprem yaşandığını hatırlattı. 


Depremlerden sonra özellikle 2000 yılı itibariyle binalarda malzeme, denetim ve kullanılan donatı anlamında olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Avşar, 2000 yılından önce yapılan binaların çoğunda büyük eksikliklerin olduğunu kaydetti. Avşar, bu noktada yetersiz binaların yıkılıp kentsel dönüşümle yeniden yapılmasının güzel bir uygulama olduğunu ancak yıkılmayan, güçlendirme çalışmalarının olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Güçlendirmeyi iki şekilde ele alabiliriz. Global yani yapının taşıyıcı sisteminin bütününü ele alarak güçlendirme yoluna gidebiliriz ya da eleman bazlı lokal, belirli bölgede güçlendirme yapabiliriz. Biz bu çalışmada kolonun kirişle birleştiği düğüm noktalarını ele aldık. 


Düz nervürsüz donatı kullanıldığından bu bölgelerde, birleşim bölgelerinde hasarlar oluşuyor. Birleşim bölgeleri, taşıyıcı sistem elemanlarını kolon ve kirişleri perde elemanlarını birbirine bağlıyor. Eğer biz, depremden gelen kuvvet etkisiyle bu noktayı kaybedersek ona bağlı elemanları da kaybetmiş oluyoruz." Kolon-kiriş birleşim bölgesinin karbon fiber lifle sarılarak içinden geçirilen ilave ard-germe donatısıyla güçlendirilen yöntemin ülkede lokal bazlı güçlendirmede yaygın olduğunu anlatan Avşar, 'Yöntemimizde, kolon-kiriş bölgesine dıştan çapraz çelik çubuklar bağlanarak ard-germe uyguladık. Böylece birleşim bölgesini boğarak baskı altına almaya çalışDk. Yaptığımız deneylerde de bu sistemin binanın mevcut haline göre neredeyse yüzde 50 oranında kapasitesini artırdığını, daha iyi bir performans getirdiğini gördük" diye konuştu. 


Ankara Son Söz 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri