29 / 03 / 2024

Bayraklı'daki gökdelen yangını neden geç söndürüldü?

Bayraklı'daki gökdelen yangını neden geç söndürüldü?

İzmir'de önceki akşam dev bir konut ve AVM inşaatında çıkan yangın, yine İzmir itfaiyesinin sınıfta kaldığı bir sınav olarak tarihe geçti. Peki Bayraklı'daki gökdelen yangını neden geç söndürüldü?


İzmir'in Yeni Kent Merkezi'nde önceki akşam dev konut ve alışveriş merkezi inşaatında çıkan yangına  İzmir  Büyükşehir Belediyesi itfayesinin yetersiz müdahalesi kaygı uyandırdı. Yangının ancak Manisa'dan gelen takviyeyle söndürülebilmesi, İzmir itfaiyesinin halini bir kez daha gözler önüne serdi



İzmir'de önceki akşam dev bir konut ve AVM inşaatında çıkan yangın, yine İzmir itfaiyesinin sınıfta kaldığı bir sınav olarak tarihe geçti. Merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde AKS 110 birimini kuran ve gösterdiği başarılı çalışmalarla birçok ödüle layık görülen İzmir itfaiyesinin son dönemde üst üste skandallarla gündeme gelmesi İzmirliler'in tepkisini çekti.


İhmaller zinciri

İzmir, İtfaiye Haftası'nın kutlandığı şu günlerde Bayraklı'daki Yeni Kent Merkezi'nde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketine ait dev inşaatta çıkan yangında facianın eşiğinden döndü. İnşaatın hemen yanında içinde kimyasal maddeler bulunan Yeni Asır-Sabah Gazetesi Baskı Tesisleri ve benzin istasyonunun olması tehlikeyi artırdı. İzmir Büyükşehir itfaiyesi ise, yangına sadece iki araçla müdahale etti. Söndürme çalışmaları sırasında bir aracın hortumunun patlaması, diğer aracın ise suyunun bitmesi üzerine müdaheleyi durduran itfaiye, uzun süre takviye bekledi. Bu sırada yangın rüzgarın da etkisiyle daha da büyüdü.


"Biz hallederiz" dediler

Öte yandan itfaiye yetkilileri, İzmir Valiliği tarafından yangına müdahele için gönderilmek istenen helikopteri ise, "Gerek yok, biz hallederiz" diyerek geri çevirdi. Büyükşehir itfaiyesinin söndüremediği yangın için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bile devreye girdi. Ergün'ün girişimiyle Manisa Orman Müdürlüğü'nden yangın alanına arazözle su getirildi. Ayrıca İzmir Orman Müdürlüğü ve Bayraklı Belediyesi arazözleri de takviyeye geldi. Böylece yangın ancak 2.5 saat sonra söndürülebildi. 


O sıralarda plaket aldı

Yangın sırasında kutlanan İtfaiye Haftası nedeniyle Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Serdar Yücel ise sunum yapmak için EBSO Meclis toplantı salonundaydı. Bir anda Türkiye'nin dikkatinin çevrildiği yangın için toplantıyı yarıda bırakıp olay yerine gelmeyen Yücel'in rahat tavırları dikkat çekti. Sunumu bitmesine rağmen meclis toplantısından ayrılmayan Yücel, EBSO yöneticileri tarafından toplantıya katılımı nedeniyle verilen plaketi almayı da ihmal etmedi. Tüm bu yaşananlar dikkatleri, İzmir itfaiyesinin kötü yönetim anlayışı nedeniyle sürüklendiği duruma çevirdi.


Nereden nereye

Merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde Türkiye'ye örnek olan İzmir itfaiyesi son dönemde üst üste skandallarla gündeme gelmeye başladı. 16 Nisan 2011 tarihinde İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan parke ve çelik kapı atölyesinde meydana gelen patlama sonrasında çıkan yangına müdahale eden itfaiye erlerinden Ozan Avşar (35), depo kısmında parke yığınlarının altında kalarak ağır yaralandı. Avşar, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Avşar'ın yanısıra patlamada 2 kişi daha hayatını kaybetmişti.

İzmir itfaiyesinin düştüğü acziyet en net şekilde geçtiğimiz Kasım ayında yağan şiddetli yağışta ortaya çıktı. Gerekli önlemler alınmadığı için itfaiyenin Yenişehir'deki merkezi sular altında kaldı. İtfaiye araçları neredeyse üzerlerine kadar su altında kaldı. Çok sayıda itfaiye aracı daha merkezden çıkış yapamadan gafil avlandı ve sulara gömüldü. İtfaiye araçlarının sular altındaki görüntüsü İzmirliler'in hafızasına kazındı. İtfaiye araçlarının sular altındaki görüntüsü sosyal medyada da alay konusu oldu. Belediye de yaptığı hatayı ancak bu felaketle görebildi. Belediye, yol kotunun metrelerce altına yaptığı merkezde araçların parkettiği alanı doldurma kararı aldı. Çiğli ilçesi Evka-2 semtinde 11 Nisan gecesi 27 kişinin kaldığı özel huzurevi ve yaşlı bakım hizmeti verilen 3 katlı binada çıkan yangında da bakıma muhtaç 91 yaşındaki Tahsin Erten ve yine aynı yaştaki Ali Bereket hayatını kaybetmişti.



TARİH: 16 NİSAN 2011YER: KARABAĞLAR

Karabağlar'da parke ve çelik kapı atölyesinde meydana gelen patlama sonrasında çıkan yangına müdahale eden itfaiye eri Ozan Avşar hayatını kaybetti. Avşar ile birlikte atölyede yanarak hayatını kaybeden 2 kişinin de cesedine ulaşıldı.


TARİH: 11 NİSAN 2014 YER: ÇİĞLİ

EVKA-2'de 27 yaşlının barındığı 3 katlı huzurevinde yangın çıktı. İhmaller zincirinin yaşandığı yangında huzurevi sakinlerinden 91 yaşındaki Tahsin Erten ve Ali Bereket hayatını kaybetti.


TARİH: 25 KASIM 2013 YER: YENİŞEHİR

İzmir itfaiyesinin Yenişehir'deki merkezi sel baskını sonucu sular altında kaldı. Baskında sular altında kalan 10 itfaiye aracı bu yüzden yardım bekleyen vatandaşa hizmet veremez hale geldi.


"İtfaiye emin ellerde değil"

Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, itfaiye teşkilatina ne olduysa Aziz Kocaoğlu'nun belediye başkanlığı döneminde olduğunu söyledi. Belediyenin birçok kurumu gibi itfaiyenin de olaylara müdahale edemeyen bir kimliğe dönüştüğünü söyleyen Doğan, "Bir kenti selden ve yangından kurtarmakla görevli olan itfaiyenin araç ve gereçleriyle birlikte sular altında kaldığını bile gördük. İtfaiyenin kendisi araç ve gereçlerle kurtarılmaya mahkum hale geldi. Her yangında İzmirlinin yüreği ağzına geliyor. Çünkü itfaiye şu anda araç, gereç, donanım ve teknik olanakları itibariyle diğer kent itfaiyelerine göre zayıflamış, İzmir'in ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiş durumda" diye konuştu. Önceki akşamki yangında yaşananların itfaiyenin üst yönetiminin emin ellerde olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Doğan, "Kocaoğlu itfaiyeye gereken önemi vermiyor. En son yıllarca İtfaiye Daire Başkanlığı yapan emekli Albay Fuat Barandır'ın emekliye ayrılmasıyla kendisine yeniden görev teklif edilmedi. Bu da gösteriyor ki Sayın Kocaoğlu orada işin ehli olmayan bir kadrolaşmaya gidiyor. Sayın Kocaoğlu İzmir itfaiyesini Türkiye'nin en modern itfaiyesi haline getirmeli" dedi.



Yeni Asır