20 / 04 / 2024

Akça Holding'ten enerji yatırımı!

Akça Holding'ten enerji yatırımı!

"2015'te en az 100 milyon dolar daha enerji yatırımı düşünüyoruz" diyen Akça Holding Başkanı Rıza Akça "Sektörde emin adımlarla yürümeyi hedefliyoruz " şeklinde açıklamalarda bulundu.


Akça Holding Başkanı Rıza Akça, babasından devraldığı şirketleri, birçok dünya ülkesine ihracat yapan "büyükler ligi"ne taşıyan bir işadamı... Babasının 'Ne yaparsanız yapın ama ihracat yapın' tavsiyesine uyarak bugünlere gelen bir işadamı. Hayırsever kişiliğiyle de bilinen Akça için çalışanlarının ayrı bir yeri var. Önümüzdeki 10 yılda çalışanlarının yaşayacağı 2 bin konutu yapmanın hayalini kuruyor. Tabi tek hedefi bu değil. Akça, artık enerjide söz sahibi olmak istiyor.


Pahalı yatırım

- 2014 yılı sizin açınızdan nasıl geçiyor?

- Bu yıl bizim için iyi geçiyor. Grubumuzun üretiminin yüzde 90'ı ihracat üzerine olduğu için geçen yıla oranla yüzde 30 artışımız var. Gıda sektörüne bu yıl yatırım yapmadık. Ancak tekstil, enerji ve sera bölümünde yatırımlarımızı artırdık. Babamın bizlere en büyük tavsiyesi, 'Ne yaparsanız yapın ama ihracat yapın' olmuştu. Bu yüzden ihracat şirketlerimiz açısından çok önemli. Kar marjları düşük olsa da, ihracatta hükümetimizin destek ve teşvikleri bizi mutlu ediyor. 

- Enerji sektörüne girme fikri nasıl oluştu?

- Hükümetimiz '2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapılacak' hedefini koydu. İhracat üretimle, üretim ise enerjiyle yapılır. 500 milyar dolarlık ihracat iyi bir rakam. Bu rakamın gerçekleşmesi için mutlaka üretim olmalı. Enerji önü açık olan bir sektör. Yakın çevremdekilere enerji sektörüne yatırım yapmaları yönünde tavsiyelerim oluyor. Bugün kaos ortamı dahi oluşsa, enerji sektörü kendini kurtarır. Pahalı bir yatırım ancak önü açık. Türkiye doğalgazı petrolü ve elektriğin bir kısmını ithal ediyor. Bunu kendimiz yapmalıyız, dövizimiz içerde kalmalı. Milliyetçi düşünmeliyiz. 

- Yatırımlarınız sürecek mi?

- Önümüzdeki günlerde Aliağa'da 10 megawatt'lık rüzgar enerjisi santralimiz hizmete giriyor. Gaziemir'deki alternatif enerji projemizin çalışmaları ise devam ediyor. Alaşehir'de jeotermal yatırımımız var. Buradan 40 megawatt enerji elde etmek istiyoruz. Şu ana kadar enerji sektörüne 75 milyon dolar yatırım yaptık. 2015'te en az 100 milyon dolar daha yatırım düşünüyoruz. Enerji sektöründe güvenli şekilde emin adımlarla yürümeyi hedefliyoruz. 


Yeni Asır'dan katkı

- Turizme girme niyetiniz bitti mi?

- Turizm Türkiye'nin olmazsa olmazlarından. İşadamı arkadaşım Fettah Tamince ile Efes Otel'in ihalesine girdik ancak olmadı. İzmir'de çok güzel otel kazandırmak istedik. Ancak 7 yıldızlı ultra lüks bir otel yapacak yer bulamadık. Arayış içerisindeyiz. Türkiye bu sektörde hızla ilerliyor. Havacılığın ve denizyolu taşımacılığının gelişmesi ile turizm girdilerinin artacağını düşünüyorum. 

- Yaptığınız hayırlar ve personelinize çok değer veren biri olarak tanınıyorsunuz. Bunun sebebi nedir?

- Babam bize 'hayrın, sevabın en makbulü gizli olandır' derdi. Ama biz işadamlarımıza ve hayır yapmak isteyenlere örnek olmak istiyoruz. Babam cami temeli atmıştı ancak ömrü vefa etmedi ve biz bitirdik. Ardından Alaşehir ve Denizli'de 4 okul yaptırdık. Daha sonra Burhan Özfatura ve Yeni Asır'ın katkısı ile başlatılan kampanya sonrasında elde edilen gelirin üzerini aile olarak tamamladık ve Nermin-Osman Akça Otistik Okulu'nu yaptırdık. Güzel ve onur duyduğumuz bir olay. Babamın ölümünden sonra yanımızda çalışan insanları ev sahibi yapmak istedik. İlk önce 50 daireli bir konut yaptık. İnsanların mutlu olduğunu görünce annemin adına 98 daireli konut projesini yaptık. Ardından hedef koyduk ve 10 yıl içerisinde 2 bin konut yapacağız dedik. 2016 Mayıs'ta teslim etmek üzere bir site yapıyoruz. Adı Rıza Akça Sitesi olacak. Burada 250 aile oturacak. Bu benim mutlu ediyor. Menderes Tekstil ailesi olarak yanımızda çalışan insanları, ailemizin bir ferdi, bir parçası olarak görüyoruz. 


Yeni Asır