25 / 04 / 2024

Ertuğrul Günay: Yeni AVM'ler yapılmalı!

 Ertuğrul Günay: Yeni AVM'ler yapılmalı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Yeni AVM'ler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı" dedi


Kültür ve Turizm Bakanı Günay: ''Yeni AVM'ler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özümüzü yok etmememiz gerekiyor''


 Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Yeni AVM'ler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özümüzü yok etmememiz gerekiyor'' dedi. 

     Günay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) ziyaretinde yaptığı konuşmada, 2003 yılında İzmir'e 3 bin kruvaziyer yolcusunun geldiğini, geçtiğimiz yıl bu sayının 500 bine ulaştığını, bu yıl ise rakamın 600 bine ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. 

     Bu turizm çeşitliliğinde son 10 yılda 200 kat artış olduğunu kaydeden Günay, İzmir'in potansiyeli göz önüne alındığında aslında bu rakamın da az olduğunu, geçmiş yıllardaki ihmalin buna sebebiyet verdiğini dile getirdi. 

     Günay, İzmir'e gelen ziyaretçilerin otobüslerle ''Bergama'ya, Efes'e gidip akşam gemide yemek yemelerini'' amaçlamadıklarını, turistlerin ''şehri gezmelerini, kentin lokantalarını, çarşılarını dolaşmalarını, İzmir'in lezzetli mutfağını tatmalarını, herhangi bir Avrupa şehrini değil Türkiye'nin tarihle iç içe yerlerini gezmelerini'' istediklerini vurguladı. 

     İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu'nun alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili taleplerini içtenlikle paylaştığını belirten Bakan Günay, İstanbul ve Ankara'da alışveriş şenlikleri düzenlediklerini, bu şenliklerde hep, ''yerli, yabancı ziyaretçiler elbette AVM'leri gezecek ama Ankara'daki Saman Pazarı, İstanbul'daki Kapalıçarşı kapanırsa çok sıradanlaşırız'' dediğini anlattı. 

     Bakan Günay, dünya çapında iddialı AVM'ler yaparken geleneksel çarşıların da standartlarını yükseltmeye özen gösterilmesi gerektiğini dile getirerek, ''Bu da geleneksel çarşılarımızın, yeme içme yerlerimizin standartlarını yükseltmemizle mümkün'' dedi. 

     İzmir Limanı'nın kent esnafının duyarlılıkları dikkate alınarak yapılması gerektiği kaydeden Günay, ''Kruvaziyer yolcusunu oraya (limana) hapsedip İzmir halkını mahrum etmemeli. Belki Konak Pier çapında bir yer olabilir. Bunu arkadaşlarımla paylaşacağım. Ancak bizim planlamamız değil, Özelleştirme İdaresi'nin planlaması ama paylaşacağım'' şeklinde konuştu. 

     Günay, AVM'lerle ilgili yasanın geciktiğine dikkati çekerek, ''Yeni AVM'ler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özümüzü yok etmememiz gerekiyor'' dedi. 

     İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise İzmir'de kentin dört bir yanının AVM'ler tarafından ''kuşatıldığını'', üstelik çok sayıda yeni AVM yapılmasının planlandığını, özellikle EXPO alanı planında AVM planlarının bulunmasının kendilerini üzdüğünü, bu konudaki kanunun bir an önce yasalaşmasını beklediklerini söyledi. 

     Alsancak'ta inşa edilecek yolcu limanına her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını belirten Mutlu, limana AVM yapılmasının esnafı son derece üzeceğini dile getirdi. 

AA