20 / 04 / 2024

Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Ekim'de yürürlüğe girecek!

 Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Ekim'de yürürlüğe girecek!

1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı...


Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yeni yönetmelik 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.

 

Yönetmeliğe göre; 22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları 1 Ekim 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilecek.


Ancak bu madde yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanmayacak. Bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.


Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri 1 Ekim 2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.


Stüdyo daireler yasaklandı

Yönetmelikte yer alan yapı ölçüleri hükümlerine göre en küçük konut 1+1 tipinde olacak. Böylece, 1+0 stüdyo daireleri bundan sonra yapılamayacak.


Yeni tip konut projelerinde her dairenin net en az 12 metrekare oturma alanı, 3 metrekare banyo, 3.30 metrekare mutfak veya pişirme yeri, 1.20 metrekare tuvalet ve 9 metrekare yatak odası bulunması gerekecek.


3 veya daha az odalı konutlarda banyo/yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilecek.


Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile teraslar artık ortak kullanım alanı olarak kabul edilecek. Havuz, bahçe düzenlemeleri terasa yapılabilecek.


Eski uygulamada her katta, daireye özel kat bahçesi yapılabilirken yeni yönetmelikle ancak 2 katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Ayrıca bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilmiş olacak.


Belediyeler kendi yönetmeliklerini hazırlayabilecek. İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.


 



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com 

 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler