28 / 03 / 2024

Yeni imar yönetmeliğinde mescit zorunluluğu!

 Yeni imar yönetmeliğinde mescit zorunluluğu!

"Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” uyarınca, bunda sonra hayata geçirilecek olan sosyal aktivite alanlarında ve 75 ve daha fazla daireli konut sitelerinde de mescit yapılması şartı aranacak..


Yeni İmar Yönetmeliği, 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak yönetmelik hükümleri 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile geçerli olacak.


Plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik yatay mimariyi amaçlıyor.


Yeni imar yönetmeliğinde Düzenlemeyle mescitler ilk defa konut alanlarında emsal dışı alana konu edildi. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” uyarınca, bunda sonra hayata geçirilecek olan sosyal aktivite alanlarında ve 75 ve daha fazla daireli konut sitelerinde de mescit yapılması şartı aranacak.


Mescitlerin ve müştemilatların konutlarda 100 metrekaresi, konut dışı alanlarda 200 metrekaresi emsal dışı bırakıldı. 


Yapılması zorunlu olan yangın merdivenleri, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonlarında zorunlu olan boşluk alanlar, zorunlu otopark alanlarının 2 katı, sığınak, asansör boşlukları, bacalar, şaftlar, ışıklıklar, ısı ve tesisat merkezi, su deposu,enerji odası, kömürlükler, kapıcı daireleri, konutlarda bağımsız bölüm net alanın yüzde 10'u, ticari alanlarda bağımsız bölüm net alanın yüzde 50'sini aşmayacak depo amaçlı eklentiler de emsal dışı alan olarak bırakıldı.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com