18 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?

 Yeni imar yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?

İnşaat sektörüne yeni bir soluk getiren yeni imar yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek? diyorsanız işte yanıtı...



 

İnşaat sektörüne yeni bir soluk getiren yeni imar yönetmeliği gereğince en küçük konutun 1 oda 1 salon tipinde yapılması zorunlu olacak. 


Böylece stüdyo daireler tarihe karışacak. Yeni tip konutlarda her dairede net en az 12 metrekare oturma alanı, 3 metrekare banyo, 3.30 metrekare mutfak veya pişirme yeri, 1.20 metrekare tuvalet ve 9 metrekare yatak odası bulunacak. 


Yönetmelik gereğince 22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları 1 Ekim 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilecek.  


Ancak bu madde yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanmayacak. Bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. 


Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri 1 Ekim 2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.


Peki yeni imar yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecek?


Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi yayım tarihi olan 3 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Yönetmeiğin diğer maddeleri 1 Ekim'de yürürlüğe girecek. 


2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 1/10/2017 tarihinde yürürlükten kalkacak.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com