19 / 04 / 2024

Yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi!

Yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi!

2016 vergi yapılandırma başvuruları bugün Resmi Gazete'de çıkan karar ile 25 Kasım'a kadar uzatıldı. Peki yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi durumunda ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi!

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, 19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler yeniden yapılandırılabiliyor.


Devlet kurumlarına olan birçok borcu içine alan kanun özellikle, gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları da bu yapılandırmanın içerisinde yer alıyor.


Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvurabilecek. Yapılandırılan borçlar; 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecek. 


Peki yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi durumunda ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Taksitle ödeme yoluyla vergi yapılandırmasından faydalananlar ve ilk taksit ödemesi ile ikinci taksit ödemesinin zamanında ödenmemesi durumunda yeniden yapılandırma hakkını kaybediyor.


İlk iki taksit haricinde, taksitlerin bir senede iki veya daha az gecikmesi durumunda eklenmeyen ya da eksik eklenen taksitlerin gecikme zammı oranları hesaplanandan geç ödeme faiziyle beraber son taksit sürecini izleyen ayın sonuna kadar eklenmesi durumunda yapılandırma hakkı yine kayboluyor.

Hangi borçlar yapılandırma kapsamında?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com