20 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı nedir?

 Yapı ruhsatı nedir?

Yapı ruhsatı nedir? Mücavir alanlar içerisinde bir inşaata başlanmadan önce belediyelerden veyahut valiliklerden alınması gereken belgeye deniyor.


Yapı ruhsatı nedir?


Yapı ruhsatı, bir arsada inşaa edilecek herhangi bir yapı için mücavir alanlar içerisinde ise belediyelerden dışında ise valiliklerden veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınması gereken inşaat izni olarak biliniyor. İnşa edilen herhangi bir bina için daha sonra oluşabilecek tadilat işleri dahi olsa yine yapı ruhsatı alınması gerekiyor.


Yapı ruhsatıyla alakalı hükümler ve esaslar İmar Kanunu'nda belirleniyor.


MADDE 21-(Anayasa Mahkemesinin 11.12.1986 tarih ve 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilen ibareler çıkarılarak düzenlenmiştir.) Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 27. maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.


Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.

Ancak, derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.


Belediyeler veya valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com