19 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı nasıl yenilenir?

 Yapı ruhsatı nasıl yenilenir?

Belediye sınırları dahilinde veya valilik sınırları içerisinde bir arsa üzerinde inşaata başlanmadan önce ilgili kurumlardan Yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Peki yapı ruhsatı nasıl yenilenir? işte yanıtı...


Yapı ruhsatı nasıl yenilenir?


İmar Kanunu'na göre yapı ruhsatı alınarak inşasına başlanılan bir inşaatın yapımına başlanılmasından itibaren 5 yıl süre içerisinde bitirilmesi gerekiyor. Eğer yapı ruhsatı süresinde inşaatına başlanılmadıysa iki yıl süre veriliyor. İki yıl içerisinde inşaatın yapımına başlanılması gerekiyor. İki yıl boyunca inşaata başlanmadıysa ruhsat iptal ediliyor. Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. 


Yapı ruhsatı nasıl yenilenir;


Ruhsat süresi biten yani beş sene içinde inşaat çalışmaları tamamlanamayan inşaatlarda İmar Kanunu hükümleri gereğince işlem yapılıp sonra il Encümenine bildiriliyor ve belirlenen cezanın tamamlanmasının ardından ruhsat yenileme işlemi yapılabiliyor.


Yenileme işlemi için gereken belgeler:


- Güncel tapu kaydı,


- Dilekçe,


- Sığınak Raporu,


- Sürveyan belgeleri,


- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri


5 yıllık süresi geçmemiş ancak 2 yıl içerisinde temel vizesi yapılmamış olan inşaatlarda ise aynı şekilde il Encümeni tarafından imar kanunu 32. madde ye göre yapılan işlemin sonrasında gerekli belgelerle ruhsat yenileme için başvuruda bulunulması gerekiyor.


Yenileme işlemi için gereken belgeler:


- Güncel tapu kaydı,


- Dilekçe,


- Sığınak Raporu,


- Sürveyan belgeleri,


- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri ile müracaat edilerek ruhsat yenileme işlemini yapılabiliyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com