24 / 04 / 2024

Veraset ilamı nereden çıkarılır?

Veraset ilamı nereden çıkarılır?

Yasal mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor.Veraset ilamı başvurusu istenilen her zaman yapılabiliyor.Peki veraset ilamı nereden çıkarılır?


Veraset ilamı nereden çıkarılır?

Veraset ilamı, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belge olarak tanımlanıyor. 


Veraset belgesini, mirasçı olduğunu düşünen herkes alabiliyor. Veraset ilamını almak için, nüfus kaydı örneği ve veraset belgesi istemini içeren bir dilekçe ile yetkili birime başvuruda bulunmak gerekiyor.


Birden fazla mirasçının olması halinde, mirasçılardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterli oluyor. Diğer mirasçılar da dilekçeye ekleniyor. Hükmedilen mahkeme kararı, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor.


Veraset ilamı çıkarmak için herhangi bir sınırlama bulunmuyor. İlan için Türkiye'nin her yerindeki mahkemelerden başvuru yapılabiliyor. Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor.


Mahkeme, ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki nüfus idaresine yazı yazarak, o kişinin aile durum tablosunu getirtiyor. Uygulamada, genel olarak iki tanık dinlendiği görülüyor. Bu bilgiler doğrultusunda da mahkeme, mirasçıları ve miras paylarını tespit ediyor.Peki veraset ilamı nereden çıkarılır?


İsteyen herkes, istediği zaman veraset ilamı talep dilekçesi ve aile nüfus kaydı ile Sulh Hukuk Mahkemesi'ne veya noterlere başvuruda bulunabiliyor.


Veraset ilamı ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabiliyor. Veraset ilamı mahkemeden talep edilmesi halinde mahkeme genelde duruşmasız olarak veraset ilamı düzenliyor. 

Veraset ilamı dilekçe örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com