28 / 03 / 2024

Veraset ilamı çıkarmak kaç para?

 Veraset ilamı çıkarmak kaç para?

Mirasçıları ve mirasçıların haklarını gösteren belgeye veraset ilamı adı veriliyor. Bu ilam, bir kimsenin ölümü durumunda yakınları tarafından çıkarılıyor. Peki Veraset ilamı çıkarmak kaç para? diyorsanız işte yanıtı...


Veraset ilamı çıkarmak kaç para?

Mirasçılık belgesi olarakta bilinen veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde yakınlarına miras bıraktığı takdirde, yasal olarak bu mirasın kimlere ne oranda kaldığını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Bu ilam, miras dağılımı için gerekli görülüyor.  Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı müracaatını yapabiliyor. 


Veraset ilamı müracaatı ise mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek, veraset ilamı için başvuruda bulunması yeterli oluyor. Başvurular bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılıyor.


Ayrıca; veraset ilamı 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınıyordu. Ancak 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de tahsil edilebiliyor. 


Veraset ilamı için belli oranlarda harç parasının da ödenmesi gerekiyor. 2015 yılında veraset ilamı 54 lira 60 kuruş olarak tahsil edilmişti. Veraset ilamı çıkarma ücreti 2016 yılında ne kadar? 


Veraset ilamı çıkarma ücreti 2016...


2016 yılında uygulanacak noter harçları tarifesine göre, veraset ilamı için 2016 yılında 60 lira 80 kuruş talep edilecek.


Mirasçılık belgesi istemi dilekçe örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com