Taşınmazlarda bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları da bulunuyor. Peki teras kat ortak kullanım alanı mıdır? diyorsanız işte yanıtı...
Teras kat ortak kullanım alanı mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre; ortak yerler konusu, Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler olarak ifade ediliyor.
Kat Mülkiyet Kanunu esasları gereğince binaların giriş ve kat holleri, ışıklıklar, hava bacaları, saçaklar, tesisat şaftları, alanları veya katları, açık ve kapalı merpenler, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi alanlar ortak kullanım alanları olarak karşımıza çıkıyor.
Toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanıyor.
Peki teras kat ortak kullanım alanı mıdır? diyorsanız işte yanıtı...
Teras kat ortak kullanım alanına giriyor. Kat Mülkiyeti Kanunu madde 16'ya göre kat malikleri anagayrimenkulün ortak yerlerinden arsa payları oranında yararlanabiliyor. İstenilen şeyler ortak yerlere yapılamıyor, tesis kurulamıyor.
Örneğin kat malikleri ortak alan olarak kabul ettiğimiz terasta, bahçede, garajda herhangi bir eklenti, inşaat veya tesis yapması halinde kiracı veya kat malikleri anagayrimenkulün bulunduğu ilçeki Sulh Huluk Mahkemesine başvurarak müdahale ve tesisin yıkılmasını ilgili mahkemeden isteyebiliyor.
Üst kattan su akıyor nereye şikayet edilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com