29 / 03 / 2024

Temyiz süresi nedir?

 Temyiz süresi nedir?

Temyiz bir kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi, olarak tanımlanıyor. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. Peki temyiz süresi nedir? Temyiz süresi ne kadardır?


Temyiz süresi nedir?

Temyiz; hakkınızda verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi olarak tanımlanıyor. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay’dır. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. Peki, temyiz nasıl yapılır?

Temyiz, yasal süresi içerisinde mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılır. Bu dilekçede, neden hükmün bozulmasını istediğinizi göstermeniz zorunludur.

Yargılama esnasında oluştuğunu düşündüğünüz hukuka aykırılıkların tamamını sıra numarası vererek açıkça yazmanız gerekir. Temyiz dilekçesi taraf sayısından bir fazla nüsha halinde teslim edilir.

Temyiz süresi ne kadardır?

MAHKEME     SÜRE

Asliye Hukuk Mahkemesi 15 gün

Sulh Hukuk Mahkemesi 8 gün

İş Mahkemeleri 8 gün

Ceza Mahkemeleri 7 gün

İcra (Hukuk) 10 gün

İcra (Ceza) 7 gün

İdari Yargı Mahkemeleri 30 gün

Kadastro Mahkemeleri 15 gün

Temyiz İsteminin Reddine

ilişkin Mahkeme kararları 7 gün

İflasa İlişkin

Genel Mahkeme Kararları 10 gün

Konkordato hakkında

verilen hükümler (Gnl. Mah.) 10 gün


TEMYİZE CEVAP SÜRELERİ:

Asliye Hukuk - Sulh Hukuk 10 gün.(Tebliğden )................HUMK 433/2

Ceza Mahkemeleri 7 gün.(Tebliğden )................1412/316

İdare, Vergi, Danıştay 30 gün.(Tebliğden )................2577/46

Belirtildiği üzere bazı mahkemelerde süre hâkim tarafından karar açıklandığında başlarken, bazılarında kararın tebliğ edilmesi ile işlemeye başlar. Karar temyiz hakkı olan kimsenin yokluğunda alınmış ise temyiz süresi kararın bu kişiye yazılı olarak bildirilmesinden (tebliğ edilmesinden) itibaren işlemeye başlar. Temyiz süresinde dilekçe vermezseniz temyiz hakkınızdan vazgeçtiğiniz anlamına gelir.