25 / 04 / 2024

Tek mesken muafiyeti nedir?

 Tek mesken muafiyeti nedir?

Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkul sahipleri tarafından yapılıyor. Vergi ödemelerinde kimi gayrimenkul sahipleri için bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, tek mesken muafiyeti nedir? İşte tek mesken muafiyeti...


Tek mesken muafiyeti nedir?

Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkul sahipleri tarafından yapılıyor. Vergi ödemelerinde kimi gayrimenkul sahipleri için bazı muafiyetlikler bulunuyor. Bu muafiyetliklerin içinde yer alan tek mesken muafiyeti nedir?

Tek mesken muafiyeti..

Sıfır oranlı  Emlak  vergisi olarak da bilinen bu muafiyet yalnız bir konutu bulunan ve geliri sınırlı olanlara uygulanıyor. Peki tek mesken muafiyetinden kimler faydalanıyor?

Başka bir geliri olmayan;

Emekliler,

Özürlüler,

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri,

Hiçbir geliri olmayan işsizler,

Ev hanımları.

Yukarıdaki vasıflardan birini taşıyan ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olanlar Emlak Vergisi ödemiyor.

Emlak vergisi muafiyetlikleri için yukarıdaki özelliklere sahip olan kimselerin bir dilekçe ile bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Emlak vergisinden muaf tutulmayan gayrimenkul sahipleri, emlak vergisini her sene iki eşit taksit halinde ödüyor. 2014 yılı için ilk taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başladı.

Emlak vergileri oranları 2014:

Normal Yörelerde 

Binalarda  Binde 2                   

Meskenlerde Binde 1                 

Arazilerde Binde 1               

Arsalarda  Binde 3    


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4

Meskenlerde Binde 2

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6