29 / 03 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!

 Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi,bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak biliniyor. Peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi nasıl olur? İşte yanıtı...


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Satış vaadi sözleşmesine göre vaad edilen taşınmaz bedelini ödeyerek, vaad eden ise sözleşme konusu taşınmazın mülkiyetini vaad edilene devrederek edimlerini ifa etmiş oluyorlar. 


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olmasına bağlı olduğundan sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu’nun 81/2’nci maddesine göre noterde yapılıyor. Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapmaları gerekiyor.


Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesi oluyor. Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebiliyor.