24 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

 Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmaz malın alım satımında alıcı ile satıcı arasında noterle beraber imzalanan gayrimenkulün satışını vadetmek anlamına gelen belgeye deniyor. Peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde zamanaşımı nasıl olur? İşte yanıtı...


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, noterlerce düzenlenerek alıcı ve satıcı arasında imzalanan, kesin satış niteliği taşımadan yalnızca satıcının alıcıya satış vaadini tanıyan bir sözleşme olarak biliniyor. Satış vaadi, ilerideki yapılacak satışın taahhüdü niteliğinde olan bir ön anlaşma olarak sayılıyor. Noter dışında hazırlanarak imzaları noterde tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.

Tapu Kanunu’nun 26/6’ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamıyor ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemiyor. 

Borçlar Kanunu'nun 125. maddesinde ise 10 yıllık süre zarfı baz alınıyor. Buna göre sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl içinde işlem görmeyen sözleşmeler zamanaşımına uğruyor ve geçersiz sayılıyor. Zamanaşımı süresinin dolması halinde, sözleşmeye bağlı hakkın dava yolu ile talep edilmesi mümkün olmuyor. Ancak bu süreye uyması için satış vaadi sözleşmesinin şekil şartına uyması gerekiyor.