18 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

 Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul alım satımında taşınmaz malların alıcı ile mal sahibi arasında imzalanan taşınmazın satışının vadi anlamına gelen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir? İşte yanıtı...


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak biliniyor. Taraflar düzenledikleri ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak istiyorlar. Ön sözleşmenin akdedilmesi ile taraflardan biri yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde diğer tarafın ifayı talep hakkı doğuyor.


Satış vaadi sözleşmesinin yukarıda anılan ana sözleşme açısından bağlayıcılık unsurunu taşıyabilmesi için kanunda belirtilmiş olan şekil şartına uygun olarak düzenlenmiş olması gerekiyor. Noterlik Kanunu’na göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekiyor. Taraflar bu şekilde noterde düzenlenecek ön sözleşme niteliğindeki satış vaadi sözleşmesi ile ana sözleşmeyi akdetme iradelerini ortaya koyuyorlar. Burada önemli olan her iki taraf iradesinin açıkça ortaya konması oluyor. Tek taraflı bir irade beyanı içeren belge satış vaadi sözleşmesi olarak değerlendirilemiyor. Kanuni düzenlenme olmamasına rağmen doktrin ve pratikte taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda da düzenlenebileceği belirtiliyor. Tapu sicil memurları veya muhafızları ana sözleşmeyi düzenlemeye yetkili oldukları için satım vaadi sözleşmesini de düzenleyebiliyorlar.


Satış vaadi sözleşmesi, ilgilisine ayni hak değil sadece kişisel hak sağlıyor. Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebiliyor. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli oluyor. Ancak bu durumda satış vaadi sözleşmesi ile kendisine taşınmazın satılacağı taahhüt edilen taraf tapu kütüğündeki kayıtlara dayanarak işlem yapan üçüncü kişilere karşı herhangi bir hak iddiasında bulunamıyor. Sözleşme tapuya şerh edildiği takdirde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebiliyor. Tapu Kanunu’nun 26/6’ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamıyor ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemiyor. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edebiliyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com