29 / 03 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi maliyeti!

 Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi maliyeti!

Noterlik Kanunu’na göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekiyor. Noter yapıldığından ötürü bu işlemin maliyeti oluyor, peki taşınmaz satış vaadi sözleşmesi maliyeti ne kadar? İşte yanıtı...


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi maliyeti!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak biliniyor. Peki Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi maliyeti ne kadar?


Noter işleminin mali Yönü:


-   Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12 nolu Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekiyor.


-   Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


-   Satış vaadinin devrinde tesisinde ki harçlar ve vergiler alınır ancak eski şerhin terkini için ayrıca harç alınmıyor.



Tapu Kanunu’nun 26/6’ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamıyor ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemiyor. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edebiliyor.