29 / 03 / 2024

Tapuda tevhit ne demek?

 Tapuda tevhit ne demek?

Tapu kütüğünde parsellerin birden çok parçaya ayrılması işlemi yani ifraz yapılabiliyor.Peki tapuda parselleri birleştirme işlemi yapılabilir mi?Tapuda tevhit ne demek?İşte tapuda tevhit işlemleri..


Tapuda tevhit ne demek?

Birleştirme yani tevhit,tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak,tek bir parsel halini alması olarak tanımlanıyor.


Tevhit birleştirme yapılacak gayrimenkullerin bitişik olması şartı aranıyor. Ayrıca üzerinde ipotek, haciz gibi tasarrufu kısıtlayan engeller olmaması gerekiyor. Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin izni aranıyor.


Tevhit işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriyor.


Tevhit işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı tevhit harcını ödenmesi gerekiyor. Tapunun birleştirilmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin tevhit işlemi olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor.


Birleştirme işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen  Emlak beyan değerinden az olmaması gerekiyor.Beyan edilecek değerleri üzerinden binde 11,38 oranında tapu ifraz harcı tahsil ediliyor. 


Tevhit işlemi için ödenecek harcın yanında gerekli belgelerin de tamamlanmış olması gerekiyor.Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi,taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası tapuda tevhit için gerekli evraklardır.



Trampa işleminde tapu harcı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com