25 / 04 / 2024

Tapu tevhit işlemleri!

 Tapu tevhit işlemleri!

Tapuda gayrimenkuller için birçok işlem uygulanıyor.Bunlardan bir tanesi de tapuda tevhit yani birleştirme işlemidir.Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?Tapuda tevhit için neler gereklidir?İşte tapuda tevhit işlemleri..


Tapu tevhit işlemleri!

Tevhit yani birleştirme, Tapu Müdürlükleri tarafından kaydı tutulan tapu kütüklerinin üzerindeki birden çok taşınmaz malın tek bir parsel haline dönüştürülmesi işlemine deniliyor.Başka bir tanımla tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel halini alması işlemidir.


Birleştirme işlemi, aynı kişiye ait birden fazla gayrimenkul için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait gayrimenkuller için de yapılabiliyor. Tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek gayrimenkullerin üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor.


Tapuda tevhit işlemi için gereken belgeler; gayrimenkulün bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi ve gayrimenkullerden en az birinin cinsi bina ise deprem sigortasıdır.


İşlem Lisanslı büro tarafından yapılıyorsa; o yıl çin belirlenmiş olan tevhit hizmet bedel tahsil ediliyor.İşlem kadastro müdürlüğü tarafından yapılıyorsa; birleştirme için, işlem tarihinde uygulanmakta olan döner sermaye hizmet bedeli ilgilisi tarafından bankaya yatırıldıktan sonra talep alınıyor. Bu bedelin ödenmemesi halinde işlemler kayıt altına alınmıyor.


Gayrimenkulün bulunduğu yer haricindeki, kadastro müdürlüklerine talepte bulunulması durumunda; talepte bulunulan kadastro müdürlüğü tarafından döner sermaye ücreti tahsil ediliyor.


Döner Sermaye hizmet bedeli alınmaması gerekli taleplerde; İstem belgesinin "tutarı" bölümüne taşınmaz malın cinsi yazılıyor (okul yeri, hükümet binası vb.).



Tapuda itiraz süresi ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com