25 / 04 / 2024

Tapu takas harcı 2017 ne kadar?

 Tapu takas harcı 2017 ne kadar?

Gayrimenkul takasının yapılabilmesi için tarafların aralarında anlaşma yapmış olmaları ve gerekli belgeleri de temin etmiş olmaları gerekiyor. Aynı zamanda işlem için tapu takas harcı da ödeniyor. Peki Tapu takas harcı 2017 ne kadar?


 

Tapu dairesine yapılabilen yasal işlemler arasında takas işlemi de yer alıyor. Bu işlemde iki taraf da birbirine gayrimenkul tapusu devretmiş oluyor. 


Bilindiği üzere tapu satış işlemlerinde bir taraf evi satın alırken diğer tarafa satış bedelini ödüyor, bağış işlemlerinde ise mal sahibi bedel almadan gayrimenkulün devrini sağlayabiliyor. 


Ancak takas işleminde gayrimenkullerin değeri birbirine eşit olsun veya olmasın tapu dairesinde değiş tokuş yapılabiliyor.  Peki, bir eviniz olduğunu ve takas yapmak istediğinizi düşünelim. 


Gayrimenkul takasının yapılabilmesi için tarafların aralarında anlaşma yapmış olmaları ve gerekli belgeleri de temin etmiş olmaları gerekiyor.


Tapu takas için gerekli evraklar: 

1. Takas yapılacak taşınmaz mallara ait tapu senetleri. 

2. Takas yapılacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, 

3. Takas yapanların ikişer adet vesikalık fotoğrafı. 

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyum) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge. 

5. Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Takas işlemi için tapu dairesine iki tarafın da harç ödemesi gerekiyor. Peki Tapu takas harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu takas harcı 2017

Taşınmaz malların karşılıklı olarak trampa edilmesi halinde tapu harcının bu iki gayrimenkuldan emlak vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. 


Tapu takas harcı oranı 2017: Binde 20 (binde 20 x 2) 


Tapu trampa döner sermaye 2017: 90,50 lira




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com