29 / 03 / 2024

Tapu tahsis belgesi nedir?

 Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Peki tapu tahsis belgesi nedir?İşte tapu tahsis belgesi..


Tapu tahsis belgesi nedir?

2981 sayılı Kanunla belirlenen tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye deniyor.


Tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor.Mülkiyet hakkının tapu tahsis belgesinde sağlanması için bazı şartlar aranıyor.Tahsis yapılan kişilerin bağımsız tapularının oluşturulmuş olması gerekiyor.Parselle ilgili mali yükümlülükler de hak sahibi tarafından karşılanıyor.


2981 sayılı İmar Ve Gecekondu Mevzuatına göre "Tapu Tahsis Belgesi" işelemleri uygulanıyor.Tapu tahsisi belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor. 


Kadastro planları ve imar planı yapıldıktan sonra bazı hak sahiplerine direk tapuları da verilebiliyor.Tapu tahsisi belgesi verilen arsa ve arazilerinin,verilen tarihe bakılmaksızın aynı amaçta kullanılmak üzere ilgili belediyelere devri yapılabiliyor.


Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu tahsisi ile tapu senedi çoğu zaman birbirine karıştırabiliyor.Tapu senedi

bir taşınmazda kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren senede tapu senedi deniyor.


Tapu tahsis belgesinde ise tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı bulunmuyor.Yargıtay kararında da bu husus belirtiliyor.



Tapu davası nerede açılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com