29 / 03 / 2024

Tapu renkleri nelerdir?

Tapu renkleri nelerdir?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriliyor. Verilen tapu renkleri farklı olabiliyor. Peki tapu renkleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu renkleri nelerdir?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriliyor. Tapu senedi sadece taşınmaz malın sahibine verilmektedir. Taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmiyor


Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmiyor. Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse, tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.


Tapu senedi, mülkün  ada, pafta, parsel, intikal bedeli, arsa metrekaresi, koordinatları, ne sebeple edinildiği (satın alma, mirasla intikal..vb) bilgilerini içinde barındırır. Kat irtifakına geçmiş tapularda bağımsız bölüm numarası, yeri ve hissesi de yer alıyor. 


Ayrıca tapuda belgesinde alan kat irtifakı olan mülkün kaç oda salon olduğu veya kaç metrekareden oluştuğu veya açık adres bilgisi gibi bilgiler bulunmuyor. 


Bu anlamda tapu sadece "limitli bilgileri" gösteren ama değerli kağıt olmayan bir evrak niteliği gösteriyor. En önemli bilgiler tapu kütüğü kayıtlarında yer alıyor.  Bu sebeple mülk alırken tapu kayıtlarına bakmak, anlamıyorsanız tapu memuruna üzerinde bir sınırlama olup olmadığını sormak oldukça önemli oluyor.  


Tapuda verilen tapu renkleri farklı olabiliyor. Peki tapu renkleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu senedinin rengi de içeriklerine göre belirleniyor.Tapu senetleri içeriklerine göre iki ayrı renge sahip oluyor: Bu renkler pembe ve mavi.


Pembe renkli tapular; Mülkün projesinde onaylı bağımsız bölümleri olduğunu, kullanım alanlarının ve hisselerinin tespit edildiğini ifade ediyor.


Mavi renkli tapular; Mülkün bir arsa olduğunu gösteriyor. Arsa tapusunda kullanılan mavi renk, arsanın herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini de gösteriyor.


Tapuda muhtelif ne demek?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com