23 / 04 / 2024

Tapu masrafları 2018!

 Tapu masrafları 2018!

Tapu masraflarının başında tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli geliyor. Peki 2018 yılında tapu masrafları ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...



Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için öncelikle, randevu alınıyor akabinde gerekli belgelerle birlikte tapu dairesine gidiliyor.


Tapuya istenen belgelerin verilmesi halinde tapu masrafları hesaplanıyor. Tapu masrafları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.

 

Tapu masraflarının başında tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli geliyor.


Tapu masrafları 2018!


2018 tapu masrafı 2017 yılında olduğu gibi binde 20 oranında tahsil ediliyor. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor.


Tapu dairesinde yapılan masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor.2017 yılı içerisinde bu bedel 90,50 TL olarak tahsil edildi. Ancak 2018 tapu döner sermaye bedeli henüz belli değil.


Tapu masrafı eksik ödeme cezası 2018!


Taşınmazın değerinin emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com