28 / 03 / 2024

Tapu ifrazı nasıl yapılır?

 Tapu ifrazı nasıl yapılır?

Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemine ifraz adı veriliyor.Peki buna göre tapu ifrazı nasıl yapılır?Tapu ifrazı için gerekenler nelerdir?İşte ifrazın tapuya tescil etmesi işlemleri..


Tapu ifrazı nasıl yapılır?

Bir gayrimenkulün ifraz işlemleri, tapu kütüğü üzerinde yapılabilen değişiklikler arasında yer alıyor.İfraz işlemi, tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi anlamına geliyor.


İmar kanununun 15. ve 16. maddeleri İfraz ve Tevhid ana başlığı altında düzenleniyor. İmar kanunun 15. maddesi “ İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilemiyor.


İfraz iki türlü yapılıyor:

a-Birincisi parselasyon niteliğinde olan ifraz işlemleri oluyor.Bu alanların kamuya terk mecburiyeti bulunuyor.


b-İkincisi parselasyon niteliğinde olmayan ifraz işlemleridir.Burada kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan, bir parselin birden çok parçalara ayrılması söz konusu oluyor.


Tapu ifrazı nasıl yapılır?

İfraz işlemi için gerekli belgelerin tamamlanması gerekiyor.Bu belgeler; Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler, ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.İfraz işleminin yapıldığu gayrimenkulün niteliği eğer bina ise  DASK deprem sigortasınıdır.


Daha sonra İmar planlarına uygun şekilde parselasyon haritaları hazırlanıyor ve imar kanunun 15 maddesine göre kamuya terk edilen alanlar bu haritalarda belirleniyor. İfrazı yapılan taşınmaz belediye ve mücavir alan içinde kalıyorsa belediye encümeni, belediye ve mücavir alan dışında kalıyorsa il idare kurulunun onayına sunuluyor.


Kesinleşen parselasyon planları 15 gün içinde tescil işlemi yapılmak üzere ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor. Tapu sicil müdürlüğü, gönderilen kesinleşmiş parselasyon planlarının tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırılıyor. Tapu sicil müdürlüğü mülk sahiplerinin muvafakatini aramaksızın, tapu sicillerini onaylı plana göre resen tanzim ve tesis ediyor.


Parselasyon işlemlerini ilgili belediyeler kendileri yapabileceği gibi, belediyeler tarafından bu işle uğraşan özel bir kuruluşa da yaptırabiliyor.



Yapı ruhsatı nasıl alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com