20 / 04 / 2024

Tapu hibe harcı 2015!

 Tapu hibe harcı 2015!

Bir gayrimenkulün satım işlemi yapılabildiği gibi gayrimenkulün hibesi yani bağışı da yapılabiliyor.Bunun için tapu hibe harcının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu hibe harcı ne kadar?İşte tapu hibe harcı 2015..


Tapu hibe harcı 2015!

Tapu dairesinde bir bedel almadan gayrimenkulü başka birine devretme işlemine tapu hibesi deniyor.Tapunun satış masrafıyla tapu hibesi masrafı farklı oluyor.


Hibe işlemini gerçekleştirecek kişilerde belirli şartlar aranıyor.Hibe yapacak kişin reşit olması,zihin engeli olmaması,reşit olmuş ama temyiz kudretinin olmaması gerekiyor.


Tapu hibesi gerekli evrakların tamamlanıp,hibe harcının ödenmesi gerekiyor.

Tapu hibesi için gerekli evraklar şu şekilde:Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi,Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları,Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge,Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belgedir.Bu evraklar olmadığında tabu hibesi söz konusu olamıyor.


Tapu hibesi harç masrafları da bulunuyor.Her sene hesaplanan harç oranları bazen değişiklik gösterebiliyor.


2015 tapu işlemleri harç oranları ise şu şekilde: 

1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden  68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. 


2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 


3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 




Tapu harcı ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com