29 / 03 / 2024

Tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?

Tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?

Bakanlar Kurulu'nun 15 Mart'ta aldığı karar ile tapu harcı oranlarında indirimler yapıldı. Peki Tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?


Gayrimenkul alım satım işlemleri gayrimenkulün bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde oturulması halinde ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor. 


Tapu dairesinde yapılan söz konusu işlem için belli miktarda tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Bu harç satış bedeli üzerinden ödeniyor. Gayrimenkulün banka kredisiyle de alınması halinde, tapu harcı gerçek devir bedeli üzerinden ödeniyor. 


Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.  

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyordu. Bakanlar Kurulu'nun 15 Mart'ta aldığı karar ile tapu harcı oranlarında indirimler yapıldı. Ancak bu indirim yalnız konut ve işyerlerini kapsıyor. Arsa ve arazileri kapsamıyor.

 

Peki tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu harcı indirimi, 30 Eylül 2017 tarihinde sona erecek. Tapu devri yapacak olanlar bu tarihe kadar indirimden yararlanabilecek. 


Tapu harcı indirim maddesi MADDE 3- 30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere, 492 Sayılı Kanuna bağlı 4 sayılı tarifenin "1-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 20/a fıkrasında sayılan tapu işlemleri üzerinden "binde 20" nispetinde alınan tapu harcı, konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) "binde 15" olarak yeniden belirlenmiştir.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com