24 / 04 / 2024

Tapu harcı indirimi için son 5 gün!

 Tapu harcı indirimi için son 5 gün!

Konut ve işyeri alım satım işlemlerinde ödenen tapu harcında Mart ayında Bakanlar Kurulu'nun kararı ile yapılan indirim 30 Eylül'de sona eriyor. Tapu harcı indirimi için son 5 gün bulunuyor...


 

Mesken işyeri, arsa ve arazi devir işlemleri için tarafların tapu harcı ödemeleri gerekiyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. 


Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemek zorunda oluyor. Ancak uygulamada kimi zaman tüm masraflar alıcıya bırakılıyor, satıcının payı satış bedelinden düşülebiliyor.


Tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. 


Ancak Bakanlar Kurulu'nun 15 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımladığı karar ile tapu harçlarında indirim yapıldı. Harç oranı binde 20'den binde 15'e düştü. İndirim yalnız mesken ve işyeri alımları için geçerli oldu. Arsa ve arazilerin tapu harçlarına bu indirim yansımadı.


Tapu harcı indirimi 30 Eylül'de sona eriyor. İndirimden yararlanmak isteyenlerin 5 gün içinde devir işlemlerini yapmaları gerekiyor. 


Örnek hesaplama:

Satış bedeli: 200 bin TL

Tapu harcı: binde 20

İndirimli tapu harcı: binde 15


Harç bedeli: 4 bin TL

İndirimli harç bedeli: 3 bin TL


Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com