28 / 03 / 2024

Tapu harcı indirimi 10 gün sonra bitiyor!

 Tapu harcı indirimi 10 gün sonra bitiyor!

gayrimenkullerin devir ve iktisap işlemleri için ödenen tapu harcında 15 Mart'ta indirim yapılmıştı. 30 Eylül'de sona erecek olan tapu harcı indirimi için son 10 gün bulunuyor...


 

Mesken, işyeri ve arsa ile arazi gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Sözleşme ile yapılan satışların geçerli olabilmesi için noterde düzenlenmiş olması gerekiyor. 


Ancak sözleşme kesin devir olmuyor. Bu nedenle sözleşme akabinde tapunun durumunda göre tapu dairesinde de satış işleminin gerçekleşmiş olması gerekiyor.


Aksi durumda tapuda yapılmayan satış işlemleri geçerli olmuyor. Taşınmazın bir başkası adına tescil edilmesi için tarafların öncelikle randevu almış olması ve gerekli belgeleri temin etmiş olması gerekiyor. Ayrıca tapuda satış harcı ödeniyor. Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.


Tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyordu. Ancak 15 Mart'ta Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile bu oran konut ve işyerleri için binde 20'den binde 15'e düşürüldü. 


Yalnız konut ve işyerleri kampanyaya dahil edildi. Arazi ve arsalar kampanyaya dahil edilmedi.


Tapu harcı indirimi ne zaman bitiyor?


Karar gereğince tapu harcı indirim uygulaması 30 Eylül 2017 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra Bakanlar Kurulu, bu oranı eski oranına getirebileceği gibi, başka bir oranla da değiştirebilecek.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com