24 / 04 / 2024

Sulh Hukuk Mahkemesi nedir?

 Sulh Hukuk Mahkemesi nedir?

Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biri olan Sulh Hukuk Mahkemesi nedir? Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar? İşte yanıtı...


Sulh Hukuk Mahkemesi nedir?


Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan hukuk mahkemelerinden biri olan Sulh Hukuk Mahkemeleri, Asliye hukuk mahkemeleriyle birlikte temel hukuk mahkemelerini oluştururlar. Her iki hukuk mahkemesi de bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılıyor.


Türkiye'deki sulh hukuk mahkemelerinde, asliye hukuk mahkemelerine oranla dava konusu şeyin değeri ya da miktarı daha düşük olan davalar görülür. İhtiyaç sayısına göre birden fazla kurularak numaralandırılabiliyorlar. Örneğin Ankara 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, Beyoğlu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi gibi.


Görev alanına giren davalar HMK madde 4'de sayılıyor. Buna göre, Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları, taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları, taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik davaları, bu kanun ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya hakimini görevlendirdiği davaları, görüyorlar.


Sulh Hukuk Mahkemelerinin baktıkları davalar;


1.Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar


2.Mirasçılık belgesinin alınması 


3.Tahliye Davası


4. İzale-i Şuyu (paydaşlığın giderilmesi) Davası


5.Vesayet ve Kayyım Davaları           


6.Terekede ihtiyati tedbirler, Mirasın reddi, miras şirketine mümessil atanmasına ilişkin Davalar


7.Mirasçılık belgesinin iptali Davası           


8.Mirasta defter tutulması


9.Kira Tespiti ve Kira Bedelinin Arttırımı Davaları


10.Delil tespit istemi 


11.Alacak, Maddi ve Manevi Tazminat Davaları


12.Tevdi mahalli tayini (ödeme yeri belirlenmesi)