23 / 04 / 2024

Şufa Hakkı Nedir?

 Şufa Hakkı Nedir?

Bir taşınmaz malın maliki tarafından satılması halinde, o mala ait diğer alıcılara göre bir alıcı tarafından satın alabilme önceliğini anlamına gelen şufa hakkı nedir? İşte yanıtı...


Şufa hakkı nedir?


Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor.  


Kanuni Şufa


Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları oluyor. Bu hakka kanun tarafından tanındığında kanuni şufa hakkı deniyor. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek olmuyor. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterli oluyor. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi olmuyor.

Şufa hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğüne gerek olmuyor. Yapılan satış alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi gerekiyor. İki tarafta bu haktan feragat edilebiliyor. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabiliyor. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh ediliyor. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi kalmıyor.


Sözleşmeden Doğan Şufa  

Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkı olarak biliniyor. 

Bu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor.  Şufa hakkının tapu siciline şerhi, malik veya yetkili temsilcinin yazılı istemi ile oluyor. Ancak şufa sözleşmesinin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekiyor. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor.


İşlemin Mali Yönü 

Taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden Binde 5.94 oranında harç tahsil edilebiliyor.

Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Bu hakların terkini için maktu terkin harcı tahsil ediliyor.