29 / 03 / 2024

Şufa hakkı dava açma süresi!

 Şufa hakkı dava açma süresi!

Paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabiliyorlar. Peki şufa hakkı dava açma süresi ne kadar? İşte yanıtı...


Şufa hakkı dava açma süresi!


Bir taşınmaz malın mülkiyetine sahip olan malik tarafından taşınmaz malın satılmak istenmesi durumunda taşınmaz malın diğer alıcılara göre öncelikli satın alabilme hakkına deniyor. 


Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları soruluyor, eğer mevcut hissedarlardan herhangi bir alıcı yoksa ancak o zaman diğer alıcılara hisse satışı mümkün oluyor.

Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabiliyorlar. 

Önalım hakkı sahibi, payın tescili gerçekleşmeden önce satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hakimin belirleyeceği yere yatırmaları gerekiyor. Bu dava malın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine açılıyor.Dava açmayı planlayan alıcının kendisine davaya konu payın devir alındığının bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde ve her durumda satışın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde dava açarak öncelikli alma hakkını kullanmak istediğini bildirmesi gerekiyor. Bu süreler içerisinde dava açılarak ön alım hakkının kullanılmaması halinde bu haktan vazgeçildiği kabul ediliyor.