20 / 04 / 2024

Reddi miras nedir?

Reddi miras nedir?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle birlikte, tüm hak, alacak ve borçları ile kendiliğinden ve bir bütün olarak mirasçılara geçiyor. Peki reddi miras nedir? İşte yanıtı...


Reddi miras nedir?


Reddi miras nedir? Mirasın reddedilmesi, kabul edilmemesi durumu olarak biliniyor. Miras, yasal varis veya atanmış mirasçıların kabul etmeyeceği şekil ve miktarda ise veya ölen kişi borç bıraktıysa varisler reddi miras hakkını kullanabiliyor.


Mirasbırakanın ölümüyle birlikte, tüm hak, alacak ve borçları ile kendiliğinden ve bir bütün olarak mirasçılara geçiyor. Ancak bu kural, her zaman mirasçıların lehine olmuyor. Zira, mirasbırakanın öldüğü andaki borçları; mevcut malvarlığı, alacakları ve diğer haklarından fazla olabiliyor. Daha açık bir anlatımla, miras yoluyla intikal edecek borçlar, mirasçıları zor durumda bırakabiliyor.


Bu halde, mirasçıların başvurabileceği yol, mirası reddetmek oluyor. Böylece mirasçılar, borçları alacaklar ve tüm ayni haklar da dahil olmak üzere malvarlığı fazla olan mirasın, kendilerine intikalinin oluşturacağı mali yükten kurtulmuş oluyorlar.