16 / 04 / 2024

Reddi miras dilekçesi!

 Reddi miras dilekçesi!

Bir kişinin vefat etmesi durumunda bütün mal varlığı yaşamında tayin ettiği veya yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılar bu mal varlığını kabul edip etmemeleri kendi insiyatifine kalıyor. İşte reddi miras dilekçesi!


Reddi miras dilekçesi!


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor, reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir. Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılıyor.


Miras bırakan kişinin, mirasından daha fazla borcu olması halinde; mirasçıların miras bırakanın borçlarından sorumlu olmamak için mirası reddetme hakları bulunuyor. Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyorlar. Ayrıca murisin öldüğü tarihte ödemeden aciz ve borca batık olduğu açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise de mirasçılar mirası reddetmiş sayılıyor. Mirası reddetmek isteyen mirasçılar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe vererek mirastan vazgeçebiliyorlar.


Reddi miras dilekçe örneği şöyledir; 



……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE


 


DAVACI:


DAVALI:


KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.




AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 



HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.