19 / 04 / 2024

Planlı alanlar imar yönetmeliği taslağı 2017!

 Planlı alanlar imar yönetmeliği taslağı 2017!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğini sil baştan değiştirmeye hazırlanıyor. Yeni planlı alanlar imar yönetmeliğinin yarın yürürlüğe girmesi bekleniyor...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan kötü silüetin giderilmesi amacıyla imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslağını Başbakanlığa göndermişti. "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği"nin 1 Temmuz'da yani yarın yürürlüğe girmesi planlanıyor.


Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlem ile, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçmiş olacak. 


Yeni yönetmelikle 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo daireler yapılamayacağını hatırlatan yetkililer, en küçük dairenin de 28 metrekare ve 1 oda 1 salondan oluşacağını açıkladı.


Yeniliklerden biri de umumi binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere paratoner konulma mecburiyeti oldu. Ayrıca teraslara, bahçe hatta havuz yapılabilecek. Balkonların ise alçıpanla bağımsız bölüm haline getirilmesi ise yasaklanacak.


Yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, mahalin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.


Yönetmeliğe göre özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.



Planlı alanlar imar yönetmeliği tam metni 2017 için tıklayın


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com 


 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri