28 / 03 / 2024

Peşin alınan kira gelirinin beyanı!

 Peşin alınan kira gelirinin beyanı!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi oluyor. Peki peşin alınan kira gelirinin beyanı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


2016 yılında kira geliri elde eden vatandaşların elde ettikleri kira gelirinin mesken kira istisna bedelini aşması durumunda kira beyannamesi verilerek, verginin ödenmesi gerekiyor 


Kira gelir vergisi için istisna bedelleri şu şekilde belirlendi: Mesken kira geliri için 3.800 TL; İşyeri kira geliri için 30.000 TL. Bu bedellerin üzerinde kira gelir vergisi elde edenler vergiye tabi oluyor. Ayrıca beyanname verip vermemeniz gerektiğini internet üzerinden kira beyan testi yaparak da öğrenebiliyorsunuz.


Kira gelir vergisi için beyannamelerin en son yarına kadar verilmiş olması gerekiyor.  Peki peşin alınan kira gelirinin beyanı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olup, tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade ediyor. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor.


- Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır.


Örneğin; 2013, 2014 ve 2015 yılları kira gelirleri topluca 2016 yılında tahsil edilirse, 2016 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.


-Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.


Örneğin; 2016, 2017 ve 2018 yılları kira gelirleri topluca 2016 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.



Emsal kira bedeli ne zaman uygulanmaz?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com