29 / 03 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

 Paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Bir mülkiyette pay sahibi olan paydaşlardan her biri,söz konusu mülkiyeti devam ettirme zorunluluğu bulunmadıkça malın paylaşılmasını isteyebiliyor.Peki paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?


Paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Medeni kanununda da yer verilen paydaşlığın giderilmesi, bir taşınmazda hissedarların mallarının aynen pay edilmesi ya da mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları ölçüsünde paylaştırılmasına deniyor.


Paydaşlığın giderilmesi davası Medeni Kanun'un 699. maddesinde şöyle yer alıyor;"Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır."


Paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Paydaşlığın giderilmesi davası Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor.  Davada yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


Paydaşlığın gideirlmesi davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.



Ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com