Medeni Kanun'da oturma hakkına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Buna göre oturma hakkı ne demek? Oturma hakkı nasıl kurulur?
Oturma hakkı ne demek?
Sükna hakkı olarakta bilinen oturma hakkı kişiye bir yapıdan veya o yapının belli bir bölümünde oturma yetkisi veren bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Oturma hakkının bir başkasına devredilmesi veya miras olarak bırakılması da mümkün olmuyor.Medeni Kanun'da oturma hakkına ilişkin yasal esaslara yer veriliyor.
Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor.Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.
Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kişi, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabiliyor.
Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafaza edilmesi ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine ait oluyor.
Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait oluyor.
Oturma hakkı için Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor.Bu durum sözleşmeden doğan oturma hakkı için geçerli oluyor. Kanundan doğan oturma hakkı için de, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi şartı bulunuyor.
Sükna hakkı sözleşme örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com